2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ilyen az, ha Washington lecsap a kelet-európai korrupcióra

Hirdetés

Ilyen az, ha Washington lecsap a kelet-európai korrupcióra

Az Egyesült Államok átfogó korrupcióellenes szankciókat vezetett be magas rangú bolgár hatalomgyakorlók ellen, miközben az Európai Unió nem képes szembeszállni a balkáni ország jogállamisági válságával – állapította meg a Politico. Az érintetteket és családtagjaikat kitiltották az Egyesült Államokból, vállalkozásaik nem üzletelhetnek amerikai cégekkel és bankokkal, esetleges amerikai vagyonukat pedig befagyasztják.

A bolgár kísértetiesen emlékeztet a magyar kitiltási botrányra. Hat embert – szintén korrupció gyanújával – 2014 októberében kitiltottak az Egyesült Államokból.

Amerika szokatlanul kemény lépése kínos az EU számára, mivel rávilágít arra, hogy a tömb képtelen saját térségét ellenőrizni a gyakran uniós forrásokhoz kötődő korrupciós botrányok sokasága miatt. Az uniós pénz egy része a bolgár maffia és befolyásos oligarchák zsebében köt ki.

Hirdetés

Az intézkedés az eddigi legnagyobb amerikai akció az elszámoltathatósági Magnyitszkij-törvény alapján, amely a korrupció és az emberi jogok megsértőit veszi célba világszerte.

Az Egyesült Államok kiáll minden bolgár mellett, aki a korrupció felszámolására törekszik azáltal, hogy elősegíti a Bulgária gazdasági működését és demokratikus intézményeit aláásó korrupt tisztviselők elszámoltatását

– üzente Andrea M. Gacki, a vagyonellenőrzési hivatal igazgatója.

Brüsszel nem állt ki a korrupció ellen küzdő bolgárok mellett.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár szemet hunyt a jogállamiság összeomlása felett az unió legszegényebb országában. A bolgár igazságszolgáltatási rendszer hiányosságai miatt sosem vonták felelősségre Bojko Boriszov volt miniszterelnököt, aki egy évtizeden át uralta az ország politikáját, és szoros szövetségesük volt az EU politikai színpadán a jobbközép Európai Néppártban. Bár az egykori tűzoltó és karatebajnok az áprilisi választásokon elvesztette a hatalmat, pártja a közvélemény-kutatások szerint változatlanul a legesélyesebb a július 11-i újabb választások előtt.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Bloomberg / Getty Images

A szankcióval sújtottak

A korrupció nem új keletű Bulgáriában, de már annyira elburjánzott, hogy az oligarchikus maffia ténylegesen átvette az irányítást az állam felett. Elfoglalta az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/08/washingtoni-szankciok-bolgarok-ellen/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiadványban magyarázzák az ukránoknak, hogy mit tegyenek egy teljes orosz invázió esetén

Kiadványban magyarázzák az ukránoknak, hogy mit tegyenek egy teljes orosz invázió esetén

Mi a teendő lőtámadás esetén, mi kerüljön bele a mentőládába, mit tartalmazzon a házipatika – ilyen …