2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ijesztő feladatok várnak az új német védelmi miniszterre

Hirdetés

Ijesztő feladatok várnak az új német védelmi miniszterre

Olaf Scholz „rendkívül tapasztalt politikusként” harangozta be Pistorius kinevezését, amivel csak hangsúlyozta a botrányok sorozata után lemondott előd, Christine Lambrecht egyik nyilvánvaló hiányosságát.

Pistoriusról, akit már csütörtökön hivatalba iktatnak, jó ideje rebesgetik, hogy szövetségi politikusi ambíciói vannak – emlékeztet a Spiegel. Négy éve, 2019-ben – Olaf Scholz riválisaként – indult a szociáldemokraták, az SPD szövetségi elnöki tisztségéért. Azt megelőzően, 2017-ben az akkori kancellárjelölt, Martin Schulz árnyékkabinetjében a belbiztonságért felelt.

A közös szülőváros, Osnabrück dacára Pistorius személyisége merőben különbözik Scholzétól.

Hirdetés

Azt tartják róla, kertelés nélkül kimondja véleményét. Közvetlensége okán Alsó-Szászország egyik legnépszerűbb miniszterének számított, ahol 2013 óta vezette a belügyi tárcát. Kiváló kapcsolatokat ápol a biztonsági hatóságokkal, jártas a menekültpolitikában, és meglehetősen konfrontatív az ellenzékbe szorult kereszténydemokratákkal szemben.

Ugyanakkor nem zárkózott el a pártján belüli konfliktusoktól sem.

Amikor Saskia Esken 2020 nyarán „látens rasszizmusról” beszélt a belbiztonság soraiban, hamisként utasította el a pártelnök beszámolóját, amely Pistorius szerint a több mint háromszázezer német rendőrt „indokolatlan általános gyanúnak” tette ki.

Eközben a huligánok elleni harccal, az iszlamista fenyegetésekkel és a kitoloncolás kérdésével kapcsolatos nézetei osztatlan elismerést arattak.

Katonai tapasztalata azonban nincs – legfeljebb annyi, hogy a nyolcvanas évek elején sorkatonaként szolgált.

Ijesztő feladatok

A kancellárt nem érte váratlanul Lambrecht lemondása, aki már a hiteltelen szilveszteri tűzijátékos szereplése miatt kapott bírálatok össztüze után, január 3-án tájékoztatta Scholzot lemondási szándékáról.

Ez arra utal, hogy a kancellárnak volt ideje, és alaposan mérlegelte, kit választ a védelmi tárca élére. Pistorius kinevezésével ugyan felrúgta korábbi ígéretét, miszerint kabinetjében népességarányosan, azonos számban fognak szerepelni a nők és a férfiak, ami elemzők szerint nem zár ki további kormányátalakítást.

Új hivatalában Pistoriusra hatalmas feladatok várnak.

Már kinevezése napján, csütörtökön Berlinbe várják Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/18/nemetorszag-boris-pistorius-vedelmi-miniszter-bundeswehr-nato/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orosz ellenzéki képviselő: Magyarország a nácizmustól meg nem tisztított ország

Orosz ellenzéki képviselő: Magyarország a nácizmustól meg nem tisztított ország

Igor Jakovenko orosz ellenzéki képviselő szerint Magyarország egy nácizmustól meg nem tisztított ország, ahol Németországgal …