2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Így tartóztatták le az egyik legnagyobb olasz maffiavezért – videó

Hirdetés

Így tartóztatták le az egyik legnagyobb olasz maffiavezért – videó

Hatalmas érdeklődés kísérte a Matteo Messina Denaro elfogását koordináló palermói ügyészcsoport tájékoztatóját a helyi csendőrségi parancsnokság épületében, amelyet az olasz televíziók, rádiók és internetes portálok is élőben közvetítettek.

Maurizio De Lucia palermói államügyész hangsúlyozta, hogy Matteo Messina Denaro letartóztatásávalaz Olasz Köztársaság részlegesen ugyan, de lerója adósságát a maffia áldozatai iránt. Úgy vélte, hogy egy ennyire veszélyes bűnöző elfogása erőszak és bilincselés nélkül demokratikus országra utal.

A számítások szerint a maffiavezér vagyona közel 13 millió eurót tehet ki, ami nem soknak számít az utóbbi évtizedekben a nevéhez köthető és a hatóságok lefoglalta ingatlanok, vállalkozások értékéhez képest, amely megközelítette a négymilliárdot.

A letartóztatás jelentőségét bizonyította, hogy hétfőn Giorgia Meloni miniszterelnök is Palermóba sietett, ahol lerótta kegyeletét az 1992-ben maffiamerényletben meggyilkolt ügyész Giovanni Falcone és a bíró Pietro Borsellino emlékműve előtt. Az Olasz Köztársaság szép napjáról beszélt a szicíliai Sergio Mattarella államfő, akinek politikus fivére 1980-ban lett maffiagyilkosság áldozata.

Hirdetés

Matteo Messina Denarót utolsóként sikerült letartóztatni az olasz állam és a Cosa Nostra között 1992-ben és 1993-ban tetőzött harc maffiavezérei közül. Az utóbbi harminc évben védelem alatt élő Antonino Di Matteo szicíliai államügyész nyilatkozata szerint, ha Matteo Messina Denaro “együttműködik, az államnak készen kell állnia meghallgatnia az igazságot”. Arra utalt, hogy a maffiafőnök megnevezhetné az ügyészgyilkosságok elrendelőit. Hozzátette: a harminc éves bujkálás arra utal, hogy Messina Denaro “túl sokáig élvezett védelmet a legmagasabb köröktől”.

Salvatore Borsellino, a meggyilkolt bíró testvére, úgy látta, Matteo Messina Denaro elfogása nem véletlen, a maffia átadta megöregedett és beteg vezérét, hogy újabbakkal helyettesítse.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20230116-letartoztattak-az-egyik-legnagyobb-olasz-maffiavezert.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Helikopterbalesetben meghalt meg két louisianai rendőr

A hatóságok szerint a rendőrség helikoptere egy autópálya mellett lévő nádas mezőre zuhant. A repülési …