2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Így lehetetlenítenék el Orbán Viktor vétóit az EU-ban

Hirdetés

Így lehetetlenítenék el Orbán Viktor vétóit az EU-ban

Úgy tűnik, hiába kapja meg Magyarország július 1-jén az EU soros elnökségét, az Európai Unió további 26 tagállama nem bízik abban, hogy a magyar kormány soros elnökként az egész nemzetek feletti intézményt képviselné, és hogy Budapest nem vétózna meg egyedüliként sok fontos döntést.

A brit Financial Times ugyanis a soros elnökséget július 1-ig ellátó Belgiumtól szerzett forrásokra hivatkozva arról ír,

Belgium titkos munkaanyagban több lehetőséget is felvet, hogyan lehetne a döntéseknél megkerülni a magyar kormányt, amennyiben az vétóhoz folyamodna.

Hirdetés

Első körben Belgium azt szeretné elérni, ha a szakminiszterekből álló Európai Unió Tanácsában (röviden: Tanács) több kérdésnél legyen elég a minősített többség, ne pedig egyhangúság legyen szükséges az adott javaslat elfogadásához, így ha Magyarország nem is szavazná meg a javaslatot, egymaga nem tudná blokkolni azt.

Ezenkívül az egyhangúságot előíró döntéseknél részletesebb magyarázatot várnának el a vétót felmutató kormánytól, igaz, azt nem részletei, hogy ez miként segítené a vétó letörését.

Ukrajna léte a tét

A lapnak összesen négy diplomata nyilatkozott, akik közül az egyik elmondta, hogy az EU-ban néha már ott tartanak, hogy bármit is terveznek, előbb azt vizsgálják meg, hogy abba hol tudna belekötni a magyar kormány, és megpróbálják azt elkerülni.

A lap szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Tanácsban és miniszterei a Tanácsban azért vétóznak, hogy így kényszerítsék ki a többi tagállamtól, hogy a Magyarország számára jogállamisági aggályok miatt befagyasztott uniós forrásokat feloldják.

A diplomaták szerint a magyar kormány egyértelműen zsarolni próbál, amikor csak az uniós forrásokért cserébe lenne hajlandó megszavazni Ukrajna támogatását.

A lapnak megszólaló diplomaták szerint a magyar kormány obstrukciója az utóbbi hónapokban példátlan szintet ért el, jelenleg eddig 7 határozatot nem szavazott meg, ami összesen 6,6 milliárd eurónyi támogatást jelentene Kijevnek. De ezenkívül Magyarország szintén nem támogatja az Európai Békekeretből (EPF) minden kifizetést, ami épp a tagállamoknak járna ellentételezésként, hogy saját készleteiket pótolhassák az Ukrajnának átadott eszközök után.

A lapnak az egyik diplomata azt állította, a magyar miniszterelnök felvetette, hogy hajlandó ezeket megszavazni, amennyiben decemberig a Tanácsban döntenek a Magyarországnak járó, ám felfüggesztett uniós források kifizetéséről – azért decemberig, mert sok kifizetésnek akkor jár le a határidője, ugyanakkor a többi tagállam ezt elutasította, mondván, az valószínűleg az Európai Parlamentnek nem tetszene.

Akár felmelegíthetik a hetes cikkelyes eljárást is

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/25/europai-unio-orban-viktor-magyarorszag-veto-jog-obstrukcio-bojkott-europai-tanacs-europai-unio-tanacsa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tarjányi Péter: Nem a titkosszolgálat, hanem a piszkosul nagy szerencse mentette meg Donald Trumpot

„A merénylő feljutott a tetőre, onnan lövéseket tudott leadni, amelyek el is találták az Egyesült …