2021. május 16., vasárnapMa Botond, Mózes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.16. Botond, Mózes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Így lehet beutazni a szomszédos országokba

Hirdetés

Így lehet beutazni a szomszédos országokba

Magyarország területére korlátozások nélkül csak azok a magyar állampolgárok léphetnek be, akik rendelkeznek olyan védettségi igazolvánnyal, amelyet Magyarország, Szerbia, Szlovénia vagy Montenegró bocsátott ki. Ők korlátozás nélkül be is utazhatnak ezekbe az országokba. 

Egyébként az érkezők kötelesek 10 napra hatósági házi karanténba vonulni. Ez alól csak a két alkalommal, 48 órás különbséggel elvégzett teszt mentesít. A két teszt közül az elsőt bármelyik schengeni térségbe tartozó országban, az USA-ban, vagy Kanadában elvégzett teszt kiváltja. A szomszédos országokba történő kiutazás ennél valamivel bonyolultabb, mert minden állam más és más szabályt ír elő erre vonatkozóan. Az Index megpróbálta a legaprólékosabban összegyűjteni a beutazásra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

Ukrajna: csak úgy nem lehet beutazni

Ukrajnába 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, a koronavírus gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítással lehet belépni, és az utazás célját is igazolni kell. Amennyiben valaki ezeknek nem tesz eleget, 14 napos karanténra kötelezik, plusz saját költségen 24 órán belül köteles magát teszteltetni.

Hirdetés

Akinek negatív lett a tesztje és tüneteket sem produkál, mentesülhet a karantén alól. Továbbá, mint minden belépőnek, köteles letölteni a mobiltelefonjára az úgynevezett „maradj otthon” karanténkövető alkalmazást. 

Speciális helyzetek, például ha valaki temetés miatt utazik, vagy üzleti útra érkezik, akkor is felmentést kaphat a karantén alól. Erről azonban a hivatalos dokumentumokat be kell mutatni a határőröknek, akik eldöntik, hogy az illető beléphet-e, vagy sem. 

A lezárt Létavértes-Székelyhíd határátkelőhely a magyar-román határon Létavértes közelében 2020. március 16-án

A lezárt Létavértes-Székelyhíd határátkelőhely a magyar-román határon Létavértes közelében 2020. március 16-án

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Románia: kötelező a teszt

A Romániába beutazók sem ússzák meg a tesztet. Mivel Magyarország a „sárga zóna” része, azaz magas járványügyi veszélyt jelentő ország, ezért a belépéshez 72 óránál nem régebbi PCR-teszt kell. Kivétel

  • a három év alattiak;
  • akik legalább 10 napja megkapták a második oltást;
  • akik a beutazást megelőző 90 napban átestek a fertőzésen és ezt igazolni tudják;
  • az ingázó munkavállalók.

Az országban 14 napos karanténkötelezettség van. Akinek azonban negatív tesztje van, annál csak 10 napra rendelnek el karantént. Rövidülhet a karatén időtartama annak a tünetmentesnek, aki a karantén 8. napján negatív tesztet produkál.

Nem vonulnak karanténba azok a tünetmentes személyek, akik csak átutaznak, tehát maximum 24 órát töltenek az országban, de azok sem, akik 72 óránál rövidebb időre utaznak és van 72 óránál nem régebbi PCR-tesztjük, illetve azok is, akik legalább 14 napja, legfeljebb 90 napja átestek a koronavíruson, vagy igazoltan kapcsolatban álltak fertőzöttel. És annak sem kell karantén, aki a beutazás előtt legalább 10 nappal megkapta a második oltást.

Különleges esetekben, ha valaki házasságkötés, születés, temetés, vagy halaszthatatlan orvosi beavatkozás, vagy kezelés miatt érkezik, akkor annak igazolnia kell ezt, és egyéni kérelmet kell benyújtania, az illetékes hivatalok ilyen esetekben felfüggeszthetik az ideiglenes karantént.

Horvátország: zöld lámpa a magyaroknak

Horvátország Magyarországot „zöld kategóriába” sorolta, azaz járványügyi szempontból biztonságos országnak tekinti, ezért 48 óránál nem régebbi antigén, vagy PCR-teszt kell a beutazáshoz. A tesztet amúgy a határátlépést követően is meg lehet csináltatni saját költségen, de a karantén helyéről nyilatkozni kell. Ugyanakkor a pár napos magánjellegű látogatások esetén is be kell tartani a karantén- és tesztelési szabályokat. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn. 

Aki igazolni tudja, hogy átesett a koronavíruson egy 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően minimum 11 nappal korábban kiállított pozitív teszttel, vagy rendelkezik oltási igazolással, az mentesül a tesztelés és a karantén alól is (a 7 év alattiak is, ha a kísérőjüknek van védettségi igazolása), és akkor is, ha megkapta a koronavírus elleni védőoltás első dózisát.

Teszteltetni nem kell azoknak, akik igazolni tudják, hogy halaszthatatlan üzleti okból jönnek. Esetleges kivételek a temetésre, valamint a halaszthatatlan gyógykezelésre érkezők, tanulók, egészségügyi dolgozók, mentősök, napi ingázók, kiküldött munkavállalók, és a fuvarozók. 

A határon minden esetben nyilatkozni kell a tartózkodás időtartamáról, több nap esetén a szállás pontos címéről is.

<img id="kep_szerkfoto_image_37879429" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/05/04/hataratlepes-koronavirus-szomszedos-orszagok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szombat éjféltől nincs kijárási tilalom Ausztriában

Szombat éjféltől nincs kijárási tilalom Ausztriában

Szombat éjféltől Ausztriában feloldják a november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást – jelentette be …