2023. december 2., szombatMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2023.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Így akar hasznot húzni Putyin az izraeli háborúból

Hirdetés

Így akar hasznot húzni Putyin az izraeli háborúból

A Hamász támadásai után Oroszország számos diplomáciai lépést tett. Október 16-án Vlagyimir Putyin beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, valamint Egyiptom, Irán, Szíria és a Palesztin Hatóság vezetőivel. Putyin részvétét fejezte ki a meggyilkolt izraeliek miatt, de nem ítélte el a Hamász támadásait. Az orosz autokrata vezető tűzszünetre szólított fel, és Amerikát okolta a válságért – írja a The Economist.

A hívások két dolgot igazolnak:

a Kreml lehetőséget lát az Izrael és a Hamász közötti háborúban, hogy aláássa és elterelje a Nyugat figyelmét.

Hirdetés

Ezt az erőfeszítést Kína üdvözölni fogja: Putyin épp akkor érkezett Pekingbe, hogy részt vegyen a Hszi Csin-ping által rendezett Övezet és Út csúcstalálkozón, amikor Joe Biden Izraelbe repült, hogy találkozzon Netanjahuval.

Netanjahu „kedves barátjának” szokta nevezni Vlagyimir Putyint. Az elmúlt években tucatnyi alkalommal látogatott Oroszországba. Ezért bizonyára meglepte, hogy az orosz elnök kilenc napig várt a Hamász dél-izraeli halálos ámokfutását követően, hogy felvegye a telefont.

Netanjahu azért próbált mindig is kedvezni Putyinnak, mert Oroszország komoly  szerepet játszik Szíriában, Izrael leginstabilabb közvetlen szomszédjában. Oroszország a különböző lázadócsoportok válogatás nélküli bombázásával támogatja Bassár el-Aszad, Szíria diktátorának rezsimjét. Netanjahu biztos akart lenni abban, hogy Izrael szabadon, orosz akadályoztatás nélkül tevékenykedhet saját érdekeiben Szíriában, beleértve az időszakos légicsapásokat is. Egyesek szerint Netanjahu, aki az elmúlt két évtizedben Izrael meghatározó politikusa volt, vonzódik az olyan habitusú erős emberekhez, mint Putyin. Habozott, hogy bírálja Oroszországot az ukrajnai invázió miatt, és visszafogottan fogalmazott, amikor ezt megtette, továbbá a kérések ellenére sem szállított fegyvert Ukrajnának.

Oroszország és Izrael között rengeteg a kapcsolódási pont: az izraeliek 15 százaléka beszél oroszul, mivel a volt Szovjetunióból származik. Úgy tűnik, Putyin csodálja Izraelt, mint egy erős regionális hatalmat, amely nem fél a súlyát latba vetni, és üdvözli, hogy Netanjahu nem szokta felhánytorgatni Oroszország demokratikus hiányosságait.

De a kedélyes felszín ellenére a palesztin nacionalizmus orosz támogatása nem ingott meg a szovjet korszak óta, amikor Oroszország segített a palesztin harcosok kiképzésében, és felfegyverezte azokat az arab országokat, amelyek 1973-ban megtámadták Izraelt. Oroszország már régóta közelebb áll az olyan országokhoz, mint Szíria. Emellett Putyint nem akadályozta meg Izrael iránti barátsága abban, hogy Iránnal, a Közel-Kelet legfontosabb Izrael-ellenes rezsimjével is barátkozzon.

Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország bármilyen közvetlen segítséget nyújtott volna a Hamásznak a Dél-Izrael elleni támadás megtervezésében vagy végrehajtásában. Oroszország azonban baráti kapcsolatokat ápol az Irán által támogatott szervezettel, azóta, amióta az hatalomra került Gázában, mivel úgy véli, hogy ez egy nap még hasznára válhat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2007-ben szívélyesen fogadta Moszkvában a Hamász vezetőségének egyik tagját, Khaled Meshaalt. Amikor az izraeli erők 2014-ben egy héthetes hadművelet keretében bevonultak a Gázai övezetbe, nagyszámú, Irán által szállított orosz páncéltörő rakéta állt velük szemben.

Oroszország szoros kapcsolatban áll Iránnal

Oroszország egyre szorosabb kapcsolata Iránnal már eddig is feszültséget okozott Izraellel, és az október 7-i atrocitás nélkül is diplomáciai károkat okozhatott volna. Tavaly, amikor Oroszország kifogyott a háborúhoz szükséges rakétákból, Irán segítségét kérte több száz […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/24/terror-izraelben-hszi-csin-ping-oroszorszag-hamasz-kina-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …