2020. november 30., hétfőMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Huszonöt éve történt a világ legsúlyosabb metróbalesete

Hirdetés

Huszonöt éve történt a világ legsúlyosabb metróbalesete

Az akkor még szovjet tagköztársaság Azerbajdzsán fővárosában 1951-ben kezdtek bele a metró megépítésébe, az első 6 és fél kilométer hosszú vonalat 1967-ben avatták fel. A hálózat a hetvenes-nyolcvanas években tovább bővült, de karbantartási munkákat nemigen végeztek. Az elavult szerelvények és berendezések miatt egyre gyakoribbak lettek az üzemzavarok és a helyzet csak rosszabbodott a Szovjetunió felbomlását követő zűrzavar, a gazdasági nehézségek súlyosbodása miatt. A bakui metróban 1994-ben kétszer is pokolgépet robbantottak – vélhetőleg Heydar Aliyev államfő politikai ellenfelei , ezek a merényletek húsz halálos áldozatot követeltek.

1995. október 28-án, a szombat esti csúcsforgalomban az egyik öt kocsiból álló, zsúfolt szerelvény éppen elhagyta az északi vonal Ulduz nevű állomását, amikor az utasok füstöt láttak, majd szúrós szagot éreztek. Mint később kiderült, a negyedik vagon alatt, a forgózsámoly rögzítésénél az elektromos vezeték rövidzárlata miatt tűz keletkezett, emiatt a vonat 200 méter megtétele után az alagútban megállásra kényszerült. De nem is annyira a gyorsan terjedő lángok öltek, mint a mérges gázok: a Metrovagonmas hatvanas évek végén gyártott kocsijain különösen tűzveszélyes anyagokat használtak, amelyekből hidrogén-cianid és szén-monoxid szabadult fel. 

A vezető azonnal értesítette az ügyeletest, de az a fejetlenség közepette elfelejtette kikapcsolni az alagút oldalában futó, harmadik sínnek nevezett magasfeszültségű vezetéket. A vezető viszont lekapcsolta a szerelvényben az áramot, így a sötétben eluralkodott a pánik. A füsttől és mérgező gázoktól fuldokló kétségbeesett utasok az ablakokat kitörve próbáltak szabadulni, az egyik túlélő szerint az emberek egymás hegyén-hátán potyogtak ki a kocsikból. Sokan a feszültség alatt maradt sínre esve szenvedtek halálos áramütést.

A tűz kitörése után mintegy negyed órával beindították a szellőzőberendezést, de tévedésből rossz irányban,

Hirdetés

így a ventilátorok éppen a következő, majdnem két kilométerre fekvő állomás felé menekülők irányába fújták a füstöt és a mérgesgáz-felhőt.

Amikor pedig a túlélők megérkeztek a következő metróállomásra, nem részesültek azonnali orvosi ellátásban, mert a mentőket az előző állomásra küldték. Szóval amit csak lehet, azt elszúrtak. 

<img id="kep_szerkfoto_image_35115325" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3511/35115/351153/35115325_2880c4245d5b7d2209bf427b4273671f_wm.jpg" alt="azerbaijan.az" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/10/28/legsulyosabb_metrobaleset_baku_25_eb/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Brit nagykövet az Indexnek: Százezer magyar már bejelentkezett

Brit nagykövet az Indexnek: Százezer magyar már bejelentkezett

Hogyan állnak a koronavírus-járvánnyal? Milyen karácsonyuk lesz a briteknek?  A  miniszterelnökünk nemrég jelentette be, hogy …