2022. július 7., csütörtökMa Appolónia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Appolónia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Huszonnyolc milliárd eurós inflációellenes segélycsomag jön Ausztriában

Hirdetés

Huszonnyolc milliárd eurós inflációellenes segélycsomag jön Ausztriában

Az osztrák kormány 28 milliárd euró (több mint 11 ezer milliárd forint) értékű segélycsomagot harangozott be a világszerte érezhetően növekvő infláció következményeinek a semlegesítésére. „Történelmi lépésnek” nevezte az intézkedéseket Karl Nehammer kancellár, aki szerint a segítség a leghátrányosabb helyzetűek számára elengedhetetlenül fontos lesz.

Az eurózóna inflációs rátája jelenleg 8,1 százalék, és a szakértők szerint még jó ideig ilyen magas maradhat.

Az üzemanyag és a fogyasztási cikkek árának ugrásszerű növekedése által leginkább sújtottak támogatása érdekében a csomag egyszeri kifizetéseket és az adótörvény módosítását tartalmazza. Ezzel összhangban az adókifizetések az inflációhoz igazodnak.

Hirdetés

Az egyszeri juttatás minden lakosnak jár legfeljebb 1000 euróig. A támogatási csomag idén esedékes részletei:

  • Október 1-jétől minden felnőtt 500 euró (198 ezer forint), a gyermekek fejenként 250 euró (99 ezer forint) egyszeri, klímabónusznak nevezett juttatást kapnak, ami a bankszámlájukra érkezik.
  • A munkanélküliek és a kisnyugdíjasok ezenkívül 300 euró (119 ezer forint) egyszeri segélyt kapnak.
  • Augusztusban érkezik a 180 eurós (71 ezer forint) kiegészítő családi pótlék.

A csomag részeként a jövő évtől kezdve a szociális juttatásokat az infláció alakulásához kötik.

Magnus Brunner pénzügyminiszter szerint az új szabályozás legalább 2026-ig érvényben marad. A konzervatív Osztrák Néppárt és a zöldek koalíciójával létrejött kormány a szociális csomagot célzott bevételnövelésekből akarja finanszírozni.

A juttatások mellett adókönnyítések is lesznek

„A csomag tehermentesíti az osztrák lakosságot, és visszaadja azt a pénzügyi mozgásteret, amit az infláció vesz el tőlük” – érvelt a kancellár.

A szociális csomag nemcsak juttatásokból áll, hanem adókedvezményekből is. Az ősszel esedékes, fejenként 500 eurós úgynevezett „klímabónusz” váratlanul magas összege sokakat meglepett. Ezzel az egyszeri kifizetéssel az energiaköltségek és az üzemanyagárak emelkedését kompenzálják.

A program finanszírozásához szükséges 28 milliárd euróból 4 milliárd euró az állami költségvetésből érkezik majd, míg a fennmaradó 24 milliárd euró forrása a fogyasztás növelésével gerjesztett magasabb áfabevétel. Ennek tetemes részét a jövedelemadó úgynevezett „hideg progressziójának” a semlegesítésére fordítják, amely 2023 és 2026 között 20 milliárd euróra rúg majd.

A „hideg progresszió” az a jelenség, amikor az infláció a progresszív adórendszerekben az adófizetőket magasabb jövedelemadó-kategóriákba taszítja, mivel a bérek emelkedése lépést tart az emelkedő árakkal. Következésképpen emelkedik a jövedelemadó is. Ennek a hatását tervezi mérsékelni a kormány a beavatkozással.

A konzervatív kormánypárt a „hideg progresszió” elleni küzdelem elkötelezett híve, koalíciós partnere, a Zöldek pedig a klímabónuszt szorgalmazzák.

A rászorulók […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/06/19/huszonnyolc-milliard-euros-osztrak-segelycsomag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Súlyos buszbaleset Németországban, lakóháznak ütközött a jármű

Súlyos buszbaleset Németországban, lakóháznak ütközött a jármű

A menetrend szerint közlekedő busznak valamilyen technikai hibából adódóan nem csukódott be a hátsó ajtaja. …