2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hullanak az orosz vezetők, Putyin tovább tisztogat

Hirdetés

Hullanak az orosz vezetők, Putyin tovább tisztogat

Ahogy arról már beszámoltunk az Indexen, előzetes letartóztatásba helyezte Vagyim Samarin altábornagyot, a fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetőjét, a vezérkari főnök helyettesét különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt a 235. helyőrségi katonai bíróság. A bíróság szerdán döntött a két hónapos előzetes letartóztatásról – közölte csütörtökön az orosz sajtó.

Ha bűnösnek találják, a tábornokot nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre, és akár a vesztegetés összege százszorosának megfizetésére ítélhetik.

Hirdetés

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője közölte: Samarint azzal vádolják, hogy a 2016 áprilisától 2023 októberéig tartó időszakban 36 millió rubel (mintegy 144 millió forint) kenőpénzt fogadott el Alekszej Viszokovtól, a permi Telta telefongyár vezérigazgatójától és a vállalat főkönyvelőjétől, Jelena Grisinától, a katonai megrendelések növelése fejében. Az ügyben Viszokovot és Grisinát is őrizetbe vették.

Samarin 1971-ben született Taganrogban. Elvégezte a Novocserkasszki Katonai Parancsnoki Híradástechnikai Főiskolát, majd a Katonai Híradástechnikai Akadémiát, ezt követően 1992-től a távol-keleti katonai körzetben különböző beosztásokban szolgált. 2010-ben a keleti katonai körzet híradástechnikai vezérkari főnöke helyettesének nevezték ki. 2021 óta az orosz fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetője, a vezérkari főnök helyettese. Kitüntették a Haza Szolgálatáért Érdemrend II. fokozatával.

Hullanak az orosz vezetők

Petrenko csütörtök késő délután azt is bejelentette, hogy előzetes letartóztatásba került Vlagyimir Vertyeleckij, az orosz védelmi minisztérium állami beszerzést biztosító osztályának vezetője is a hivatali visszaélés miatt. Az SZK katonai nyomozó szervei szerint Vertyeleckij 2022-ben nem teljesített kutatási és konstruktőri megrendelést fogadott el, amivel 70 millió rubel (mintegy 280 millió forint) kárt okozott. A büntetőügyben a hatóságok több házkutatást tartottak.

Az elmúlt hónap során több tábornokot tartóztattak le Oroszországban, köztük Tyimur Ivanov védelmiminiszter-helyettest, Jurij Kuznyecovot, a katonai tárca személyzeti osztályának vezetőjét és Ivan Popovot, a déli katonai körzet 58. hadseregének volt parancsnokát. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy nem kampányról van szó, hanem a bűnüldöző szervek korrupció elleni következetes harcáról, amely az állami intézményrendszer minden szintjén folyik.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/24/oroszorszag-vlagyimir-putyin-vesztegetes-hivatali-visszaeles-vagyim-samarin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról egyeztetett a világ vezetőivel

A katolikus vezető helikopteren érkezett, majd amikor kiszállt „Még megvagyok, és látom, te is!” kiálltással …