2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hosszú és drága lesz a búcsú II. Erzsébet arcképétől

Hirdetés

Hosszú és drága lesz a búcsú II. Erzsébet arcképétől

Szakértők szerint mintegy 350 millió fontba (nagyjából 160 milliárd forintba) kerül majd az arcképcsere a bankjegyeken és érméken II. Erzsébet halála után. Nem lesz gyors a folyamat, évekig fog tartani. A Bank of England közlése szerint jelenleg 7-8 fontba kerül előállítani egy bankjegyet, amelyekből most mintegy 4,7 millió darab van forgalomban az Egyesült Királyságban – írja összefoglalójában a Deutsche Welle.

A Királyi Pénzverde ugyan nem teszi közzé, hogy mennyiért állít elő egy érmét, de mivel körülbelül 29 millió darab érme van a lakosságnál, vélhetően a pénzcsere költségét ez még növelni fogja – mondja Joe Trewick érmeszakíró a The Coin Expert című laptól, amely az érmegyűjtők egyik legelismertebb fóruma. Viszont Trewick szerint lényeges, hogy a pénzverés költségei nem egyszerre terhelik majd a brit büdzsét.

Készültek a pénzcserére, nem lesz zűrzavar

„Koronázását követően mintegy nyolc évbe telt, amíg a II. Erzsébet királynő képmásával nyomtatott bankjegyek adták a pénzforgalom zömét. Hasonló hosszú időre kell számítani a III. Károly képével nyomtatott bankók esetében is” – hangsúlyozza a szakértő, hozzátéve, vélhetően a Bank of England és a Királyi Pénzverde már egy ideje megkezdte a felkészülést a pénzcserére. A jegybank kormányzója közleményében megerősítette, hogy őfelsége képmásával ellátott bankjegyek továbbra is törvényes fizetőeszköznek számítanak a szigetországban. A királynő arcképét egyébként ötször változtatták uralkodása alatt az érméken és bankjegyeken.

Hirdetés

A pénzérmék esetében organikus cserére és nem az érmék egyszeri cseréjére kell számítani, azaz ahogy kopnak, úgy kerülnek ki a forgalomból, és váltják fel őket a III. Károly portréjával vert új érmék. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/16/erzsebet-kiralyno-bankjegy-ermecsere-belyeg-penzverde-bank-of-england-iii.-karoly/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy szakadékban találtak rá egy amerikai családanya meztelen holttestére

Ami biztos, hogy a meggyilkolt Debbie Collier a bérelt furgonjával Észak-Georgiába utazott a halála előtt. …