2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Horvátország „behatolt” a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó Liberlandba

Hirdetés

Horvátország „behatolt” a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó Liberlandba

Mielőtt bárki felkapná a fejét arra, hogy újabb háború a láthatáron, tisztáznunk kell a senki földjének megfelelő piciny terület státuszát.

A mikroállamot 2015-ben alapította a cseh Szabad polgárok pártjának tagja, Vít Jedlicka, méghozzá hazájától távol, egy a Szerbia és Horvátország között található dunai partszakaszon – amelyre a korábban egymással háborúzó szomszédok egyike sem tartott igényt.

A magyar határtól alig 20 kilométerre délre, a Vajdaság mellett lévő mindössze 7 négyzetkilométeres területet Liberland Szabad Köztársaságnak keresztelte el, és természetesen ő lett az új ország első elnöke is.

Hirdetés

Az alapítók célja egy olyan társadalom létrehozása, ahol a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket – hangoztatta Jedlicka, aki azt is közölte: az ország létrejöttét már bejelentették Szerbiának, Horvátországnak és az ENSZ-nek. Alig egy héttel az államalapítás után már 220 ezren akartak Liberlandhoz csatlakozni – büszkélkedett az államfő, igaz, szülőföldjén, Prágában. 

Néhány évvel később pedig már abban reménykedtek, hogy közösségük szuverenitását Donald Trump is elismeri.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/09/29/liberland-horvatorszag-szerbia-fuggetlen-allam-megszallas-rendor-erdoor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …