2023. január 31., keddMa Marcella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.01.31. Marcella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hol tart most az Európai Unió legnagyobb korrupciós botránya?

Hirdetés

Hol tart most az Európai Unió legnagyobb korrupciós botránya?

Európai rendőrség híján a belga hatóságok indítottak vizsgálatot még tavaly júliusban, majd az olasz és görög rendőrséggel együttműködve december elején szinte egyidejűleg több rajtaütésben összesen másfél millió eurót foglaltak le. Már az első napon, december 9-én hat embert vettek őrizetbe – köztük Eva Kailit, az Európai Parlament tizennégy alelnökének egyikét.

Két letartóztatottat szabadon bocsátották, később azonban ügyészségi kérésre más képviselőket is megfosztottak mentelmi joguktól.

„Bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és korrupció” gyanújával emeltek vádat ellenük.

Hirdetés

Eva Kailit a saját lakásában tartóztatták le. Őt és apját in flagrante delicto csípték el, egyszóval tetten érték – jelentette a belga L’Echo. Az apa, Alekszandrosz egy „bankjegyekkel teli bőrönddel” próbált menekülni, ennek ellenére szabadon bocsátották.

Az ügyészek a több napig tartó házkutatások eredményének összegzéseként közölték: összesen másfél millió eurót, 600 millió forintot foglaltak le. A belga rendőrség közzétett egy fotót, amelyen 200, 50, 20 és 10 eurós címletű lefoglalt bankjegyek láthatók kötegekben.

Scandale de corruption européen: voici l’argent saisi chez Panzeri et Kaili https://t.co/Z0BMa6qdxx pic.twitter.com/PahL6uSSgT

— Le Soir (@lesoir) December 13, 2022

Ilyen horderejű korrupciós botrányra még nem volt példa Brüsszelben. Az Európai Parlament négy nappal később, szinte egyhangúlag – egy ellenszavazattal és két tartózkodó vokssal – Eva Kailit megfosztotta tisztségétől.

The @Europarl_EN voted in favour of removing Eva Kaili from her position as vice-President of the institution.

It was the only acceptable reaction. People must regain and maintain faith in our work and institution.

Zero tolerance for corruption! pic.twitter.com/a3DPuyDEOw

— S&D Group (@TheProgressives) December 13, 2022

„Az európai demokrácia támadás alatt áll, szabad és demokratikus társadalmainkat pedig támadás éri” – jelentette ki a szavazás előtt az Európai Parlament elnöke. „Nem ússzák meg büntetlenül, az ügyet nem söprik a szőnyeg alá” – idézte a BBC Roberta Metsolát.

Nem elszigetelt eset

A görög Kailin kívül a többi vádlott olasz állampolgár. Egyikük Francesco Giorgi, Kaili élettársa, aki asszisztensként dolgozik az Európai Parlamentben. Pier Antonio Panzeri EP-képviselő volt, majd egy emberi jogi csoportot vezetett. Giorgi korábban az ő parlamenti asszisztense volt. Panzeri feleségét és lányát szintén letartóztatták, de Olaszországban – tudósított a Corriere della Sera.

Niccolò Figa-Talamanca, egy lobbicsoport főtitkára a negyedik vádlott az olasz ANSA hírügynökség szerint. Mindannyian […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/21/europai-parlament-katargate-katar-marokko-korrupcio-botrany-eva-kaili/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hetven nap alatt kelt át az Antarktiszon egy brit katonanő

Hetven nap alatt kelt át az Antarktiszon egy brit katonanő

Korábban a nők között a leghosszabb, kísérő nélküli antarktiszi expedíció rekordját 1381 kilométerrel a német …