2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hol nyaralnak háború idején a gazdag oroszok?

Hol nyaralnak háború idején a gazdag oroszok?

A gazdag oroszok megjelenése néhány helyen nagy bevételt generált a fogadó államnak, ugyanakkor komoly politikai vitákat is gerjesztett, például az Európai Unión belül. Nézzük akkor a gazdag oroszok néhány közkedvelt célpontját.

Ciprus

A szigetországot már egy ideje a mediterrán Moszkvának is nevezik, köszönhetően a rettentően sok orosznak, illetve ingatlanbefektetéseiknek. Néhány éve, amikor az al-Jazeera tényfeltáró riportot közölt az ún. Ciprusi dokumentumokról, kiderült, hogy oroszok ezrei vásároltak arany útleveleket, vagyis fizettek több mint kétmillió dollárt, hogy megszerezzék a ciprusi állampolgárságot, útlevelet és ezzel együtt a vízummentes bejutást az Európai Unió területére. 

Kiderült, hogy az orosz állami hátterű bank, a VTB legfelső vezetői közül hárman is megkapták az állampolgárságot – véletlenül ugyanazon a napon – 2018-ban. A bökkenő csak annyi, hogy a Krím félsziget 2014-es elcsatolása utáni amerikai és uniós szankciók keményen érintették a bankot és annak felső vezetését is, ám közülük hárman biztosan kijátszották ezeket a tiltásokat, méghozzá a megengedő ciprusi szabályok segítségével.

Ciprus

Ciprus

Fotó: Danil Shamkin / NurPhoto / Getty Images Hungary

Az oknyomozó anyagok után vizsgálat indult Brüsszelben, amelynek eredményeként az akkori igazságügyi biztos felszólította a ciprusi vezetést, hagyjon fel ezzel az álságos tevékenységgel, és azonnal fejezze be az uniós állampolgárság értékesítését. Addigra azonban annyi orosz érkezett Ciprusra, és vásárolt fel töméntelen mennyiségű ingatlant, hogy például a szigetország második legnagyobb városát – Limasszolt – simán átkeresztelték Limassolgradra. 

Ma már a kellemes ciprusi strandok sem olyan könnyen elérhetők a pénzes oroszok számára, mert hasonlóan a többi EU-tagállamhoz, Ciprus sem fogadja az Oroszországból érkező kereskedelmi járatokat, sőt felemelte a vízum árát 80 euróra. Ebből egyébként az elmúlt másfél évben állítólag 600 millió eurós bevételre tettek szert. Viszont a rafinált orosz turisták egy rövid jereváni vagy éppen isztambuli megállóval és átszállással máris Afrodité szigetén találhatják magukat.

Törökország

A törökök a háború kezdete óta kettős politikát folytatnak. Mint NATO-tagállam egyfelől támogatják Kijevet, azonban nem lévén EU-tagok az Oroszország elleni szankciókat nem vezették be. Egyre inkább nyernek azzal is, hogy egyre több orosz szeretné biztonságban tudni megtakarításait, ezért jellemzően folyik külföldi deviza a török bankokba. A turizmus pedig virágzik, hiszen Törökországra nem vonatkoznak az uniós tiltások, így nyakra-főre kínálják a török tengerparti utakat az oroszoknak, 130 euróért akár Bodrumba vagy Antalyába is el lehet repülni Oroszországból.

Turisták Antalyában 2022 augusztusában

Turisták Antalyában 2022 augusztusában

Fotó: Diego Cupolo / NurPhoto / Getty Images Hungary

2023 első félévében a török turizmus bevételei negyedével nőttek az előző év azonos időszakához képest, és elérték a 21,7 milliárd dollárt. Ankarai statisztikai becslések szerint az országba látogató orosz turisták száma idén elérheti a hétmilliót. Közülük már mintegy 145 ezren úgy döntöttek, hogy tartózkodási engedélyért folyamodnak és maradnak, elkerülve az orosz belpolitikai bizonytalanságot vagy éppen a kötelező sorozást. Ez egyébként nemcsak az oroszokra igaz, hanem az ukránokra is. A számuk elsősorban olyan kedvelt üdülőhelyeken magas, mint Antalya, ahol bizony gyakoriak az utcai szóváltások is a népcsoport tagjai között.

Georgia (az egykori Grúzia)

A volt Grúzia már a szovjet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/09/oroszorszag-nyaralas-szankciok-krim-felsziget-torokorszag-thaifold-gruzia-ciprus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ukrán csapás történhetett Oroszország legfontosabb hídjánál

Ukrán csapás történhetett Oroszország legfontosabb hídjánál

A közösségi médiában jelent meg egy eddig meg nem erősített fotó, amely állítólag a híd …