2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hogyan tudtak sikeres ellentámadást végrehajtani az ukránok?

Hirdetés

Hogyan tudtak sikeres ellentámadást végrehajtani az ukránok?

„Két ellentámadás zajlik ukrán részről, egymással összhangban. A kevésbé váratlan része Herszonnál történt, erről hónapok óta beszéltek az ukránok, majd egy héttel később Harkivnál is gyors ellentámadás indult” – kezdte lapunk kérdésére Jójárt Krisztián.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa részletezte: a hadműveleti cél Harkiv környékén Kupjanszk város elfoglalása volt, ami fontos közlekedési útvonalat érint vasúton és közúton is, az orosz utánpótlási vonalak ebből az irányból mennek Izjum felé. Az oroszok innen vonták ki az erőiket, az ukránok eljutottak az Oskil folyóig, ami jól védhető, az oroszok a keleti parton próbálják megszervezni a védelmet. Az ukránok a Harkivi terület jelentős részét, több mint háromszáz települést foglaltak vissza.

Hibáztak az oroszok?

A sajtóhírekben az a narratíva terjedt el, hogy az ukránok a herszoni offenzívát elterelésnek szánták, de Jójárt Krisztián leszögezte, hogy nem elterelésről van szó, Herszonnál is zajlik az ukrán támadás, ugyanakkor Kijev bizonyos szempontból mégis megpróbálta manipulálni az orosz döntéshozatalt.

Hirdetés

A szovjet szakirodalomban ezt reflexív kontrollnak hívják, a technika lényege: elérni az ellenségnél, hogy olyan döntést hozzon, amiről azt hiszi, hogy az ő érdekében áll, miközben úgy dönt, ahogy mi szeretnénk.

Az ukránok hónapok óta lebegtették a herszoni ellentámadást, ami nem elterelés volt, mert valóban támadtak, de elérték, hogy az oroszok erőket csoportosítsanak át erre a frontszakaszra

– foglalta össze a szakértő. Az oroszok átdobtak erőket Herszonba, így rés keletkezett a védelmen, amit az ukránok kihasználtak. Harkiv környékén azok az orosz katonai egységek maradtak, amelyek nem vizsgáztak túl jól a háborúban, valamint a szakadár területek milíciái és a belügyi erők.

Jójárt Krisztián arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt hónapokban Harkiv környékén megnövekedett az orosz tüzérség aktivitása, ez pedig az eddigi minták alapján jól detektálhatóan arra utalt, hogy az oroszok ilyenkor rotálják az erőiket, vagy kisebb feltöltöttséggel vannak jelen azon a frontszakaszon, ahol növekszik a tüzérségi aktivitás, hogy ezzel próbálják tartani a területet és elrettenteni az ukránokat. Orosz Telegram-csatornákon a támadás előtt jelezték, hogy az ukránok valamire készülnek, de az orosz felderítés elvesztette a nyomát az ukrán csapatösszevonásnak.

Oroszbarát erők Donyeck közelében 2022. szeptember 17-én

Oroszbarát erők Donyeck közelében 2022. szeptember 17-én

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Hadműveleti jelentősége van, de…

Mekkora jelentősége van a sikeres ukrán ellentámadásnak az egész háború szempontjából? – kérdeztük Jójárt Krisztiánt.

Túlmutat a harcászati sikeren, egyelőre hadműveleti jelentősége van, hogy ebből lesz-e stratégiai siker, azt nehéz megmondani. Az orosz személyi állomány jelentős részét sikerült kivonni, de nagy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/18/hogyan-tudtak-sikeres-ellentamadast-vegrehajtani-az-ukranok-mi-johet-ezutan-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy szakadékban találtak rá egy amerikai családanya meztelen holttestére

Ami biztos, hogy a meggyilkolt Debbie Collier a bérelt furgonjával Észak-Georgiába utazott a halála előtt. …