2023. december 2., szombatMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2023.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hogyan talált egymásra Irán és a Hamász az izraeli vérfürdő előtt?

Hirdetés

Hogyan talált egymásra Irán és a Hamász az izraeli vérfürdő előtt?

Irán nem ismeri el, de számos bizonyíték szól amellett, hogy a Hamász által Izrael ellen elkövetett terrorista támadást Irán támogatta fegyverekkel, kiképzéssel, a nem konvencionális hadviseléshez szükséges tanácsadással és pénzügyi eszközökkel. Az izraeli–arab háborúk esetében először fordult elő 1948 óta, hogy Izrael területén célzottan a civil lakosság lemészárlását tűzte volna ki az Izraelt megtámadó fél.

Az 1973-as háborúban, amely 50 évvel ezelőtt ugyanilyen váratlanul érte Izraelt, a zsidók egyik legszentebb ünnepén, a Jom Kippuron, Izrael hatalmas katonai veszteségeket szenvedett az őt megtámadó szomszédos arab országoktól. A Hamász 2023. október 7-i támadása Izrael területén azonban szintet lépett: egy terrorista szervezet a korábbiakkal összehasonlíthatatlanul kegyetlenebb, csaknem kizárólag a civileket célzó, tömeges mészárlást hajtott végre, Irán hathatós segítségével.

Régen a perzsa sah még a Nyugat barátja volt

Irán az 1979-es forradalom előtt, Mohammed Reza Pahlavi sah uralkodásának idején Nyugat-barát politikát folytatott, a sah nyugati mintájú reformokat vezetett be az oktatás és a kultúra területén, miközben igyekezett minél inkább szekularizálni az országot, háttérbe szorítani a síita iszlámot és a síita vallási vezetőket, sokszor erőszakos módszerekkel. A szekularizált és Nyugat-orientált iráni állam törvényszerűen váltotta ki a földjeitől megfosztott síita vallási vezetés ellenszenvét a sah hatalmával szemben. A sah az atatürki modell szerint tervezte modernizálni Iránt, amely az ún. „Fehér Forradalom” elnevezés alapján vált ismertté.

Ez a reform sikeres volt a gazdaság területén az iparosítással, a hadsereg megerősítésével, valamint a közigazgatási reformmal. Törökországgal ellentétben Irán kegyetlen népelnyomó diktatúrává vált, a sah hatalmának fenntartásában titkosrendőrségére, a SAVAK-ra támaszkodott. A szegénységben élő néptömegekkel szembeni kontrasztként a sah mérhetetlen luxusban élt, és a nyugati életformát támogatta. Reza Pahlavi az ország kőolaj-kitermelését koncesszióba adta brit és amerikai vállalatoknak, ami Irán nyugati gazdasági kizsákmányolását eredményezte.

Hirdetés

Mohammed Reza Pahlavi sah

Mohammed Reza Pahlavi sah

Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Az iráni síita vallási vezető réteg kihasználta a néptömegek elégedetlenségét, és az 1979-ben kitört „iszlám forradalom” élére állt. A forradalmárok egy igazságosabb, demokratikusabb, az iszlám hagyományokat jobban tisztelő társadalom létrehozását tűzték ki célul, és ez széles körű népi támogatottsággal bírt. Khomeini ajatollah, az iráni forradalom karizmatikus vezetője lett az első legfőbb vallási vezető az új iráni síita államban. Nem sokkal a forradalom győzelme után azonban a sah diktatórikus rendszerét messze felülmúló önkényuralmat vezetett be. Az emberek egyre inkább úgy érezték, hogy az iráni vallási vezetés becsapta őket.

1979 után visszatért a középkor

A „zöld forradalom” nyomán létrejött iráni „iszlám köztársaság” azonban ténylegesen a középkori síita imamátus mintájára működik, amely – ellentétben a középkori szunnita kalifátussal – semmiféle demokratikus intézménnyel nem rendelkezik. Elvei szerint vallási vezetők csak azok lehetnek, akik Mohamed vérvonalából származnak, ezért tévedhetetlenek, és a titkos tudás letéteményesei. Hatalmuk ezért korlátlan, mert az iráni vallási vezetésnek nem lehet népi kontrollja, mivel az az iszlám ellenzéke lenne. Az iráni vallási vezetők, az ajatollahok kivétel nélkül a síita iszlám legrangosabb tudósai és spirituális vezetői.

Irán politikai és államszervezetében számos nyugati intézmény működik, vannak parlamenti és elnöki választások, alkotmány, parlament, kormányfő, kormány, miniszterek, bíróságok, sőt, még alkotmányos felügyeletet ellátó szerv is,

azonban ezek ténylegesen fügefalevélként szolgálnak az iráni vallási vezetés brutális diktatúrájának leplezésére.

Az iráni síita vallási vezetés hatalmi gépezetét olyan módon működteti, hogy a legfőbb vallási vezető, akit az ajatollahok maguk közül választanak a jelölés és jóváhagyás jogával élve, csak olyan állami vezetőket enged megválasztani, akik elkötelezettek az iráni vallási vezetés politikája mellett. A forradalmi vagy vallási bíróságok ügyészi vád nélkül járnak el államellenes és vallási bűncselekmények esetében. Az iráni állambiztonság szervei, valamint a titkosrendőrség bírói ítélet nélkül visznek el embereket, akik a feltételezésük szerint lázadást, utcai demonstrációt szerveztek, vagy abban részt vettek, illetve vallási vagy iszlám viselkedési szabályokat sértettek meg. Ezeket az embereket a börtönökben megkínozzák, megölik vagy nyilvánosan kivégzik, de a legtöbb esetben nyomtalanul eltűnnek.

Az ajatollahok hatalmuk fenntartására a vallási rendőrséget és a Forradalmi Gárdát használják. Irán Nyugat-ellenessége az iszlám világban a leginkább szembetűnő. Legfontosabb ellenségének az Egyesült Államokat tekinti, amelyet „nagy sátánnak”, valamint Izraelt, amelyet „kis sátánnak” nevez. Kevésbé közismert, hogy Irán az egyetlen közel-keleti ország, amely még mindig Izrael megsemmisítését tekinti céljának. Irán másik legfontosabb külpolitikai célkitűzése az ún. „síita félhold” erősítése, amely annak szimbóluma, hogy Szaúd-Arábiával szemben regionális hatalomra tör. A Közel-Keleten a síiták kisebbséget képeznek a muszlimokon belül, és a térképen a síiták által lakott országok, Irán, Irak, Szíria, Libanon, Bahrein egy félhold alakot képeznek.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/23/iran-kozel-kelet-siita-hamasz-szunnita-konfliktus-gazai-ovezet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …