2023. április 2., vasárnapMa Áron napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.02. Áron Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hogyan működnek a német antifák, akik Budapesten verekedtek?

Hirdetés

Hogyan működnek a német antifák, akik Budapesten verekedtek?

Magyarországi és külföldi szélsőjobboldali szervezetek február 11-én emlékeznek meg az 1945-ös budapesti kitörési kísérletről, amikor a II. világháborúban a budapesti német védőrség egy utolsó kétségbeesett akcióval próbált meg kibújni a szovjet gyűrűből.

Az erről szóló megemlékezés rendkívül átpolitizált: a szélsőjobboldali szervezetek Becsület napja néven egy teljesítménytúrával próbálnak megemlékezni a szerintük hős náci katonákról, míg mások a szélsőjobboldali jelenlét miatt azt teljességgel ellenzik. 

Kitörés napja történészszemmel

Hogy a történészek hogyan látják az eseményt, illetve milyen mítoszok és ellenmítoszok élnek a történelmi emlékezetben a kitöréssel kapcsolatosan, arról részletesen olvashatunk például az Ungváry Krisztián által indított kitoresnapja.hu-n.

Hirdetés

A rendezvény kapcsán már szinte bevett dolog, hogy a szélsőjobboldaliak gyülekezését ellentüntetők próbálják ellehetetleníteni. Emellett az is előfordul, hogy a két tábor között tettlegességig fajul a feszültség.

Idén sajnos kivételesen nagy lett a sajtóvisszhangja a szélsőjobboldali rendezvénynek, mivel már az azt megelőző napokban megjelent az utcán az erőszak: a külföldről érkezett, feltételezett antifasiszták (antifák) több szélsőjobboldalira is rátámadtak ­– öltözékük alapján úgy vélték az antifák, hogy egyes járókelők biztosan a szélsőjobboldali rendezvényre érkeztek.

Azt már tudjuk, hogy az elkövetők közül öten németek, míg egy olasz állampolgár volt. A Bild című német lap a budapesti eseményekről szóló cikkében az eset kapcsán megjegyzi, a rajtaütés nagyon hasonlít egy januárban Erfurtban történt támadásra, amikor két neonácit vertek össze, míg a Welt információi szerint az egyik budapesti elkövető ismert Németországban.

De mi is az az antifa?

Az antifa szó az antifasizmus rövidítése. Politikusok és történészek régóta vitatkoznak arról, hogy pontosan ki is számít antifának: tágan értelmezve mindenki, aki a fasiszta mozgalmak és az elnyomó ideológiák ellen van, míg szűkebb értelemben egy laza kötődésű, fasizmusellenes ernyőmozgalomról van szó, amelynek célja a szélsőjobboldal megállítása.

Ellentétben a szélsőjobboldali mozgalmakkal, az antifa nem egy konkrét ideológiát követő mozgalom: persze sok szélsőbaloldali vagy baloldali szervezet többé-kevésbé használja magára az antifa jelzőt, de ők akár politikai hitvallásukban, ideológiájukban is eltérhetnek egymástól.

Az egyetlen összekötő kapocs a különböző antifa csoportok között a szélsőjobboldali ideológiák elutasítása, viszont a szélsőjobb elleni harcot már eltérően értelmezik. Legtöbben csak békés eszközökkel (ellentüntetés, nevetség tárgyává való tétel) operálnak, de vannak olyanok, akik nemcsak önvédelemre, hanem támadólag is használnak erőszakot.

Hitlertől napjainkig

Az első fasizmusellenes mozgalmak még az 1920-as években jöttek létre a Benito Mussolini vezette Olaszországban, majd a következő évtizedekben más országokban is megjelentek egyfajta ellenpontként, miután a két világháború között megnőtt a fasiszta, nemzetiszocialista (náci) és más kirekesztő, szélsőjobboldali ideológiát követő mozgalmak és pártok száma.

Németországban először 1932-ban alakult meg egy ilyen szervezet Antifaschistische Aktion néven, amit még az 1918 és 1968 között működő Németország Kommunista Pártjának (KPD) tagjai hoztak létre. Céljuk Hitler Nemzetiszocialista Német Munkáspártjának (NSDAP) a megállítása volt, és ehhez szerettek volna létrehozni egy szélesebb koalíciót, ám ez végül nem jött össze.

A II. világháborút követően a szélsőjobboldali ideológiák visszaszorultak mind Németországban, mind Európában – Spanyolországban Franco katonai diktatúráján kívül nem igazán volt hatalmon szélsőjobboldali párt –, így az antifasiszta mozgalmak száma is csökkent. Ugyanakkor a 60-as években ismét megjelentek Nyugat-Németországban, miután nőtt a neonáci csoportok száma az akkori NSZK-ban.

Számuk leginkább Németország egyesítése után ugrott meg, amikor az országban ismét megjelentek a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/18/antifa-nemetorszag-kitores-napja-neonaci-szelsojobb-szelsobal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Parlamenti választások kezdődtek Finnországban

Előrejelzések szerint szoros küzdelem várható a három legnagyobb párt, a jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin pártja, …