2023. február 3., péntekMa Balázs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.03. Balázs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hogyan mentette meg Ukrajnát titokban az unió legszegényebb országa?

Hirdetés

Hogyan mentette meg Ukrajnát titokban az unió legszegényebb országa?

Tavaly tavasszal kétségbeejtően fogytán volt az ukrán hadseregnek az orosz támadás kivédéséhez szükséges gázolaj- és lőszerkészlete. A segítség a legváratlanabb helyről érkezett: Bulgáriából, jóllehet a tagolt, jobbára oroszbarát politikai elit nem győzte hangoztatni, hogy nem fegyverzi fel Ukrajnát. Mint kiderült – ez csak álca volt.

Miközben Kiril Petkov, aki a háború kitörésekor bolgár miniszterelnök volt, megpróbálta a Nyugat felé terelni az országot, a Kreml-barát politikusok, köztük saját koalíciós partnerei, a kommunistautód szocialisták heves ellenállásával kellett megküzdenie. Még a saját védelmi miniszterét is menesztenie kellett, amiért az orosz háborús nézetet szajkózta.

Petkov – legalábbis a nyilvánosság előtt – ügyesen leplezte, hogy felkarolná Ukrajnát, ezért hivatalos álláspontját akkoriban egy kalap alá vették Orbán Viktor Magyarországával – írja a Politico. A közben ellenzékbe szorult volt kormányfő és pénzügyminisztere, Aszen Vaszilev politikai visszatérését tervezi. Mindketten megtörték a csendet országuk tavalyi szerepéről az ukrán védekezésben.

Hirdetés

A lőszer egyharmada Bulgáriából érkezett

Miután a bolgár szocialisták vörös vonalnak nevezték a fegyverszállítmányokat, a kormányfő hű tisztviselői 

hazai és külföldi közvetítők segítségével nyitottak légi és szárazföldi szállítási útvonalakat Románián, Magyarországon és Lengyelországon át Ukrajnába.

„Becsléseink szerint az ukrán hadsereg a háború korai szakaszában a szükséges lőszerek nagyjából egyharmadát Bulgáriából kapta” – jelentette ki Petkov a német Weltnek, amely feltérképezte a bolgár segítséget.

Bulgária a sors fintora folytán orosz olajból előállított dízellel is ellátta a megtámadott országot, a fekete-tengeri finomító ugyanis akkoriban még a Lukoilé volt.

Bulgária időnként Ukrajna szükségleteinek a 40 százalékát fedezte

– idézte fel Aszen Vaszilev, a volt bolgár pénzügyminiszter.

A kijevi kormány megerősítette az információkat. „Tudtuk, hogy a bolgár raktárakban nagy mennyiségű lőszer van, ezért Zelenszkij elnök elküldött, hogy szerezzem be a szükséges mennyiséget” – nyilatkozta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, hozzátéve: akkoriban „élet-halál kérdése” volt a készletek feltöltése. Ellenkező esetben az oroszok még több falut és várost foglaltak volna el, és még több ukránt „öltek, kínoztak vagy erőszakoltak volna meg”.

A „bolgár javaslat”

Február 25-én, a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt ukrajnai invázió másnapján az Európai Tanács brüsszeli informális ülésén Petkov arra figyelmeztette az európai vezetőket, hogy Zelenszkij halállistára került, talán kevesebb mint 48 órája maradt hátra, ezért a Tanácsnak azonnali és határozott döntéseket kell hoznia a szankciókról. Az Európai Bizottság végül támogatta ezeket az intézkedéseket.

Egy rakéta által megrongált épület 2022. február 25-én Kijevben, Ukrajnában

Egy rakéta által megrongált épület 2022. február 25-én Kijevben, Ukrajnában

Fotó: Pierre Crom / Getty Images Hungary

Ezzel egyidejűleg Vaszilev az uniós pénzügyminiszterek párizsi találkozóján vett részt, ahol sokkos állapot és határozatlanság uralkodott a támadás miatt. Szót kért, és nem a számokról meg a gazdasági következményekről beszélt, hanem Bulgária tapasztalatai alapján arról, hogy Putyin mit ért Ukrajna „nácimentesítése” alatt.

Ezzel az ürüggyel az oroszok Bulgáriában a második világháború után a másként gondolkodók, a professzorok és papok ezreit gyilkolták meg

– emlékeztetett Vaszilev.

A találkozó résztvevői megerősítették a Weltnek, hogy a bolgár miniszter szavai eltökélt lépésre késztették őket. Két nappal később Brüsszel végrehajtotta az intézkedéseket, amelyeket uniós körökben „bolgár javaslatnak” neveztek.

Kétmilliárd eurós fegyverexport

Petkov kormánya – Kijev […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/20/bulgaria-ukrajna-segitseg-kiril-petkov-loszer-fegyver-uzemanyag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van mivel válaszolnunk – keményen reagált Putyin a nyugati fegyverszállítmányokra

“Akik arra számítanak, hogy legyőzik Oroszországot a csatatéren, úgy tűnik, nem értik, hogy egy modern …