2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hogyan érett be az újabb kormányválság Romániában?

Hirdetés

Hogyan érett be az újabb kormányválság Romániában?

Október 5-én a román parlament alsó- és felsőháza megszavazta a bizalmatlansági indítványt Florin Cîțu román miniszterelnök nemzeti liberális (PNL) kormánya ellen, amelynek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is tagja. Az indítványt a kormányból kiváló liberális USR (korábban USR-PLUS), valamint a nacionalista és revizionista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) közösen nyújtotta be.

Hogyan jutottunk idáig?

A 2020-as romániai parlamenti választásokat a szociáldemokrata párt (PSD) ugyan megnyerte, de jelentősen meggyengült, és így nem tudott kormányt alakítani. Így a voksoláson második helyezett PNL próbálkozhatott meg a kormányalakítással, akik azonban az – akkori nevén – USR-PLUS-szal együtt sem alkottak többséget.

A mérleg nyelve így ismét a Kelemen Hunor vezette RMDSZ lett,

Hirdetés

akik éltek is a lehetőséggel, és az 5,71 százalékos listás eredményüket maximálisan kihasználták.

A pártelnök személyében miniszterelnök-helyettest adtak, emellett a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, az Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint a székelyföldi turizmus szempontjából kulcsfontosságú Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium vezetését is megkapták.

A párt pragmatizmusa abban is megmutatkozik, hogy koalíciós partnerük, a PNL kormányalakítását

az a Klaus Johannis államelnök támogatta, aki nem sokkal korábban „Jo napot kivanok, PSD” kezdetű magyarellenes beszédével kavarta föl a romániai és a magyarországi közbeszédet.

Johannis egyébként nemrég vehette át az európai egységért végzett munkáért járó Nemzetközi Nagy Károly-díjat Aachenben.

Érdekesség, hogy a 2020-as választások előtt és után is a PNL adta a miniszterelnököt úgy, hogy

eközben egyetlen választást sem nyert meg.

Ez valamilyen szinten már előrevetítette azt, hogy a választások utáni hárompárti kormány az egyébként is labilis román belpolitikában nem tud majd tartósan, konfliktusok nélkül működni. Ezt csak erősítette az, hogy a párton belül is nagy konfliktusok vannak az egyes szárnyak között.

A választások után a brassói születésű Ludovic Orban helyett – akinek az édesapja magyar nemzetiségű volt, és emellett Securitate-ügynök – Klaus Johannis az olténiai Florin Cîțut

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/10/11/romania-kormanyvalsag-citu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Európai országok sora segít a bajba jutott Romániának

Már nyolc európai ország nyújt segítséget Romániának a koronavírus-járvány okozta jelenlegi kétségbeejtő helyzetben. Ezt Klaus …