2021. március 8., hétfőMa Zoltán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.03.08. Zoltán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hiába nyertek a szeparatisták, mára megszelídült Katalónia

Hirdetés

Hiába nyertek a szeparatisták, mára megszelídült Katalónia

Újra lendületet kaphat a katalán függetlenedési mozgalom, miután a vasárnapi regionális választáson a voksok többségét a szeparatista pártok szerezték meg. A Katalán Köztársasági Baloldal (ECR) és az Együtt Katalóniáért (JxCat) pártokat a választók 51 százaléka támogatta, ezzel először kerültek többségbe a helyi törvényhozásban. A 135 mandátumból összesen hetvennégyen osztoznak, márpedig ez néggyel több, mint amennyit a legutóbbi, 2017-es előrehozott választásokon elnyertek.

Aggasztó hír ez Madridnak, hiszen az eredmény a szintén 2017-ben megtartott, október elsejei függetlenségi népszavazáson történtek sebeit tépheti fel. Négy évvel ezelőtt a spanyol állam alkotmányellenesnek nyilvánította a referendumot, majd a rendőrség fizikai erővel próbálta megakadályozni a szavazást.

Mintegy 844 ember, közöttük tizenhárom rendőr sérült meg az összecsapásokban, azonban még így is a leadott voksok 92 százaléka támogatta egy független Katalónia létrehozását.

Hirdetés

A nemzetközi botrányba torkollt referendumot követően, 2017. október 27-én a katalán parlament kikiáltotta az autonóm közösség függetlenségét. Órákkal később a madridi törvényhozás is lépett, majd menesztették a népszavazást kiíró katalán miniszterelnököt, Carles Puigdemont. Per indult több, függetlenségpárti politikus ellen is, közülük tizenkettőt börtönbüntetésre ítéltek, Puigdemont pedig Brüsszelbe menekült.

Madridnak történelmi félelme a katalán függetlenedés, a térség adja ugyanis a spanyol gazdaság 20 százalékát. Központja, Barcelona a nyolcadik legélhetőbb város a világon, miközben az elmúlt években a startup vállalkozások egyik legvonzóbb célállomásává vált.

A világjárvány ráadásul a spanyol gazdaságot sem kímélte, az El Pais spanyol napilap cikke szerint csak januárban több mint 76 ezer munkahely szűnt meg, ami különösen fájó azután, hogy 2020-ban közel 22 százalékkal nőtt a munkanélküliség.

Katalónia azonban viszonylag jól kezelte a válságot. Ennek köszönhető, hogy a helyi kormány február 8-án enyhített a járványügyi korlátozásokon. Délután fél 5-ig nyitva lehetnek az éttermek és kávézók, csökkentett üzemmel, de működhetnek a szállodák, s kinyithattak az edzőtermek is. Ezzel szemben, Spanyolország többi részén maradt a Magyarországon is tapasztalható, drákói szigor.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/02/16/spanyolorszag_katalonia_valasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Leginkább a Pfizerben és a Szputnyikban bíznak Szlovákiában

Leginkább a Pfizerben és a Szputnyikban bíznak Szlovákiában

A Focus közvélemény-kutató ügynökség februári kutatása szerint az orosz Szputnyik V vakcina elfogadottsága közel azonos …