2023. április 2., vasárnapMa Áron napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.02. Áron Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hiába a Leopardok, az orosz hadsereg adományozza a legtöbb tankot az ukránoknak

Hirdetés

Hiába a Leopardok, az orosz hadsereg adományozza a legtöbb tankot az ukránoknak

Az első feladat a Z betű letörlése vagy eltakarása − mondja a 44 éves Anatolij az ukrajnai háborúban részt vevő orosz eszközökre felfestett híres hívójelről. „Nem akarjuk, hogy később baráti tűzbe kerüljenek az embereink”.  Ezután a szerelők munkához látnak − írja helyszíni riportjában a The Guardian

Egy titkos ukrajnai helyszínen, egy hatalmas raktárban, amelyet akár harckocsi temetőnek is nézhetnénk, az egykor orosz − sok esetben szovjet − eszközöket ukránná alakítják át.

A közelmúltban a lapok címlapján szerepelt Németország, az Egyesült Államok és egy sor más állam döntése, hogy nyugati nehézpáncélosokat szállítanak Ukrajnának: Leopard 2-eseket, Challengereket és Abramseket.

A nevek ma már ismerősen csengenek az újságolvasók előtt, és ha a megfelelő számban érkeznek, akkor akár megfordíthatják az ukrajnai háború menetét is.

Hirdetés

Azonban a NATO-szövetségesek minden erőfeszítése ellenére Oroszország az, amely szándékai ellenére a legtöbb tankot adományozza Ukrajnának. 

Az Oryx nevű holland, nyílt forrásokból dolgozó védelmi és hírszerzési elemző portál eddig 546 elfogott orosz harckocsi fényképét gyűjtötte össze. Ez valószínűleg csak töredéke a teljes zsákmányolt mennyiségnek, amelyet vagy a menekülő orosz erők hagytak maguk után, vagy csatában szerezték meg az ukránok.

Igaz, a trófeák nem mindig csúcsminőségűek.

Egy száraz levelekkel borított T-72B3-as felé mutatva, amelynek páncélján a harcok nyomai láthatóak, Anatolij büszkén mondja, hogy ez a régi szovjet T-72-es tank legújabb, korszerűsített változata.

Négy hete hozta be a létesítménybe, amely mindössze néhány kilométerre fekszik a frontvonaltól, a keleti Donyecki területről érkezett 54. dandár.

Egy közvetlen találatot kapott a tornyára. A tüzelőrendszer is megsérült

− mondja Anatolij. 

Azt tervezik, hogy gyors ütemben, páncélzattal kiegészítve küldik vissza a harctérre. Nincs sok idő az érzelgősségre. Orosz katonák haltak meg benne? „Nem tudom, azt hiszem, igen. Voltak benne karok és lábak. Rengeteg vér.”

Civil szervezetek végzik a munkát

Néhány esetben az ukrán hadsereg is megpróbálkozott azzal, hogy ezeket az eszközöket a saját zászlajuk alatt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/04/harckocsi-tank-ukrajna-oroszorszag-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Parlamenti választások kezdődtek Finnországban

Előrejelzések szerint szoros küzdelem várható a három legnagyobb párt, a jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin pártja, …