2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hetekig vitáztak róla, csütörtök este megtörténik

Hirdetés

Hetekig vitáztak róla, csütörtök este megtörténik

„Lesz vita a köztévén” – jelentette be Dobrev Klára május 10-én, közzétéve Papp Dániel MTVA-vezérigazgató levelét, amelyben az állt, hogy „az önök felszólítását megelőzően megkezdtük egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan. Így hamarosan pártjának elnöke, Gyurcsány Ferenc és valamennyi jogerősen listát állító párt elnöke kézhez veheti a DMSZ és az MTVA hivatalos megkeresését”.

A Fidesz sajtóosztálya ezután az RTL Híradó érdeklődésére azt válaszolta, hogy Deutsch Tamás is ott lesz a vitán, „lehet jönni diktafonnal, nadrágszíjjal”.

Magyar Péter is megkapta a közmédia levelét, majd felsorolta, hogy mi nem derült ki abból: mikor, milyen idősávban és hol lesz a vita, élő adásban közvetítik-e, kik a részvevők, lesznek-e nézők, milyen sorrendben szólalnak meg a résztvevők és ez mi alapján dől el, milyen hosszú műsoridőt szánnak a vitára, mekkora időkerete lesz a feleknek, hány kérdés lesz, ki moderálja a vitát, milyen szabályok mentén lehet ismételni a vitát, miként zárják ki az utólagos vágásokat, a manipuláció lehetőségét, milyen technikai eszközöket, elemeket használnak, lesznek-e bejátszások a vita alatt, ha igen, akkor ezeket előre egyeztetik-e?

Hirdetés

A Tiszta Párt alelnöke leszögezte, nem fogadják el, ha nem élőben vagy nem főműsoridőben lesz a vita, ahogy azt sem tartják elfogadhatónak, „ha egyszerre akarják leültetni mind a 11 listát állító párt listavezetőjét, hiszen úgy semmilyen érdemi vita nem folytatható és nem is tükrözné a pártok támogatottságának mértékét”.

Száz perc, két moderátor, nézők nélkül

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció politikusa május 21-én tette közzé az MTVA levelét, amelyből kiderültek a részletek. A vita helyszíne a Várkert Bazár, az M1 élőben közvetíti a körülbelül száz percesre tervezett műsort.

  • A vita nézők nélkül zajlik.
  • A moderátorok: Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs.
  • A vitán résztvevő személy telefont nem vihet be magával az élő adás helyszínére. A megszólalását segítendő jegyzet, papír, toll, tablet a felvétel helyszínére bevihető.
  • Tilos bármilyen transzparens vagy egyéb adást megzavaró eszköz bevitele a stúdióba.
  • A résztvevők számának megfelelően 11 pulpitus lesz elhelyezve félkör alakban.
  • Amennyiben a listát állított és a vitára meghívott szervezet képviselője nem vesz részt a vitán, úgy a szervezete emblémájával/logójával ellátott pulpitusa üresen marad.

Egy listavezetőnek összesen nyolc perc áll rendelkezésére, öt hozzászólás formájában. „A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra” – derült ki a levélből. Ha egy felszólaló a rendelkezésére álló időkeretet felhasználja, úgy az Európai Parlamentben alkalmazott eljárásrendhez hasonlóan lekeverik a hangját, elveszik tőle a szót. A megszólalási sorrend megegyezik a szavazólapokon szereplő sorrenddel.

Az MTVA a témák kiválasztásánál az Európai Parlament megbízásából végzett, Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményeit vette alapul. Ez többek között azt vizsgálta, hogy az uniós polgárok szerint mely témákkal kellene kiemelten foglalkozni a kampányban. Az eredményeket figyelembe véve a közmédia a következő témákat választotta: az Európai Unió védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam (a harmadik témakörben e két téma közül választhat a megszólaló). A levélben leszögezték, hogy amennyiben bárki a vita szabályozott menetétől eltérne, abban az esetben a vitavezetők a vitából a szabályszegőt kizárják.

Vita a vitáról és tüntetés

Magyar Péter néhány nappal ezelőtt a 24.hu kérdésére kijelentette, hogy ott lesz a vitán, viszont […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/ep/2024/valasztas/2024/05/30/vita-kozmedia-fidesz-kdnp-ellenzek-europai-parlament-ep-valasztas-mtva/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kialakulóban a megegyezés, Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, az Európai …