2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hatalmas tűzvész volt Selmecbányán, történelmi épületek rongálódtak meg

Hirdetés

Hatalmas tűzvész volt Selmecbányán, történelmi épületek rongálódtak meg

Az egyelőre ismeretlen okokból keletkezett tűz az UNESCO-világörökség részének számító szlovákiai város központjában lévő egyik történelmi épületben, a Városháza téren található Szerelem bankjánál ütött ki szombaton délelőtt, majd a lángok több más környező épületre is átterjedtek. A helyzetet súlyosbította, hogy az épületek régi típusú tetőgerendákkal rendelkeznek, és nagyon közel vannak egymáshoz.

A tüzet a jelentős számban helyszínre érkező tűzoltóknak és a katonaságnak a szombat délutáni órákra sikerült megfékezniük. A szerencsétlenség helyszínére érkező Eduard Heger szlovák kormányfő szombat délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: 

a tűz hét épületet rongált meg, közülük többnek teljesen leégett a tetőszerkezete, és némelyiknek egy-egy teljes emelete a tűz martalékává vált.

Hirdetés

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a megrongálódott épületeket visszaállítsák eredeti állapotukba.

Selmecbánya kulturális örökségünk egyik ékköve, sok turista jön ide. Azt akarjuk, hogy a város ebből továbbra is prosperálhasson

– jelentette ki Eduard Heger.

Natália Milanová szlovák kulturális miniszter tájékoztatása szerint öt műemlék épület teteje gyulladt ki, a szlovák bányamúzeum épülete és a felette lévő galéria került a legkomolyabb veszélybe, továbbá a helyi művészeti alapiskola épülete és a pizzéria is lángokban állt. 

A tűzben senki sem halt meg.

A bumm.sk információi szerint a tűz miatt súlyos károk keletkeztek a Berggericht épületében is, amelyben az ásványtani kiállítás található. Erről a környezetvédelmi minisztérium adott tájékoztatást. A Szlovák Bányászati Múzeum a tárca alá tartozik. A múzeum dolgozói, az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/18/selmecbanya-felvidek-szlovakia-tuzvesz-karok-tortenelmi-epuletek-vilagorokseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szakadár utáni hajtóvadászat 27 millió embert fosztott meg az internettől

A szakadár utáni hajtóvadászat 27 millió embert fosztott meg az internettől

Több mint 27 millió ember maradt internet nélkül a múlt szombat óta. A kormány előzetes …