2021. július 27., keddMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hasogdzsitól Bill Gatesig terjed a megfigyeltek listája

Hirdetés

Hasogdzsitól Bill Gatesig terjed a megfigyeltek listája

Nem csak Magyarországot rázta meg a napokban robbant Pegasus-botrány. Ahogyan arról az Index is beszámolt, egy nemzetközi újságíróhálózat egy több mint 50 ezer telefonszámból álló adatbázishoz jutott hozzá, melyeket egy kifinomult kémszoftverrel fertőztek meg. A program képes üzeneteket, fotókat és e-maileket készíteni és továbbítani a célszemély mobiltelefonjáról, de beszélgetéseket is lehet rögzíteni vele. A Pegasus mikrofont is aktivál, ha kell, és a használója mozgásáról is gyűjt információkat. 

Bár az újságírócsoport által közölt, 50 ezer telefonszám több mint ötven országból származik, egyelőre a teljes lista nem ismert. ahogyan az sem, hogy milyen forrásból szerezték meg az információt.

Hirdetés

Az viszont már most látszik, hogy autoriter, illetve keménykezű tendenciákkal barátkozó kormányok bőven vannak a listán. A BBC cikke szerint az alábbi tíz országban található a megszerzett adatok többsége: Azerbajdzsán, Bahrein, Magyarország, India, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda Szaúd-Arábia és az Egyesült Rab Emirátusok. 

A Pegasusszal figyelték meg a tragikus sorsú Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró családját is. Hasogdzsi 2018 októberében tűnt el a szaúdi monarchia isztambuli nagykövetségén, miután több nagynevű kiadványban bírálta Szalman szaúdi királyt, és az uralkodó családját. Az újságíró eltűnésének részletei továbbra sem ismertek, a megalapozott gyanú szerint Rijádból érkezett a parancs Hasogdzsi meggyilkolására. A hétvégén megjelent leplezés szerint pedig most az is kiderült, hogy Hasogdzsi feleségének telefonján már fél évvel eltűnése előtt is dolgozott a Pegasus, az esetet követően pedig egyik kollégáját és az eltűnésében résztvevő két török hivatalnokot is megfigyelhettek.

Egy másik meggyilkolt újságíró is a listán szerepelt. Cecilio Pineda Birto Mexikó déli államában, Guerroban halt meg, őt fegyveresek lőtték le 2017-ben. Bár a nyomozás nem tudta megerősíteni, hogy Cecilio Pineda Birtot a munkája miatt gyilkolták meg, az őt ismerő források szerint aligha hétköznapi rablótámadás történt. Az újságíróra még 2015-ben egyszer rálőttek, de az esetet követően rendszeresen kapott fenyegetéseket. A The Guardian cikkében megjegyzi:

az elmúlt két évben huszonöt mexikói újságírót figyelhettek meg a Pegasussal, miközben a latin-amerikai országban mintegy 15 ezer telefonszám szerepel a listán.

Az indiai kormánynak is van mit megmagyaráznia, a dél-ázsiai országban mintegy 40 újságírót, illetve parlamenti képviselőket, kormánytagokat és üzletembereket is a Pegasus kémprogrammal figyeltek meg. A megfigyeltek között van Narendra Modi miniszterelnök politikai ellenfele, Rahul Gandhi is, aki az ellenzék további tagjával […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/07/19/hasogdzsitol-bill-gatesig-terjed-a-megfigyeltek-listaja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Visszatérhetnek a katonáink Kabulba, de nem mindenki rajong az ötletért

Visszatérhetnek a katonáink Kabulba, de nem mindenki rajong az ötletért

Június 24-én jelent meg Magyarország új Nemzeti Katonai Stratégiája, ami a sajtóban viszonylag kevés figyelmet …