2020. szeptember 26., szombatMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Háromra nőtt a fehéroroszországi tiltakozások halálos áldozatainak száma

Háromra nőtt a fehéroroszországi tiltakozások halálos áldozatainak száma

Háromra nőtt az Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő fehérorosz államfő vitatott újraválasztása ellen zajló tiltakozások halálos áldozatainak száma – közölte a fehérorosz sajtó szerdán.

A negyvenes évei közepén járó Henadzij Sutov a délnyugati Breszt városában kapott lőtt sebet egy tüntetés során. A minszki egészségügyi minisztérium megerősítette, a fehérorosz állampolgár Sutovot kritikus állapotban vitték kórházba a múlt héten, de életét megmenteni nem tudták. A férfi szerdán halt meg.

A fehérorosz hatóságok korábban a tüntetésekkel összefüggésben két halálesetet erősítettek meg, az egyiket Minszkben, a másikat Gomel városában.

Aljakszandr Lukasenka ellen tüntetnek Szoligorszkban 2020. augusztus 17-énForrás: MTI/EPA/Str

Lukasenka a nap folyamán utasította a belügyminisztériumot, hogy vessen véget a rendbontásoknak az országban, különösen pedig Minszkben – jelentette szerdán a Belta fehérorosz állami hírügynökség.
“Ne legyenek többé zavargások Minszkben. Az emberek belefáradtak ebbe, békét és nyugalmat követelnek” – hangoztatta.

A fehérorosz választási bizottság szerdán bejelentette, hogy a hivatalos eredmények alapján a hatodik államfői mandátumát a szavaztok 80 százalékával elnyerő Lukasenkát két hónapon belül beiktatják.

A helyi sajtó szerint a vitatott augusztus 9-i elnökválasztás nyomán kibontakozó tüntetéssorozat kezdete óta első alkalommal tettek eleget fehérorosz hatóságok a tüntetők követeléseinek. A lengyel határon található Grodno városvezetése honlapján közzétett egy tízpontos nyilatkozatot “válaszul a közösség panaszaira”.

Ennek értelmében Grodno központi terein továbbra is engedélyezik a tüntetéseket, a sztrájkokban részt vevő dolgozóknak pedig nem kell következményekkel számolniuk a munkabeszüntetések miatt. A városban egyébként új tanácsot is létrehoztak, amelyben a hatóságok és a civiltársadalom képviselői egy asztalnál ülnek.

Aljakszandr Lukasenka országa biztonsági tanácsának ülésén Minszkben 2020. augusztus 19-énForrás: MTI/EPA/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Az ellenzéki koordinációs tanács szerdán megkezdte a Fehéroroszországban kialakult helyzet rendezési tervének megvitatását – közölte a testületben részt vevő Paval Latuska volt színházi igazgató. Mint mondta, a lehető leghamarább el kell fogadni ezt a dokumentumot, hogy a voksolás eredményei ellen tiltakozó emberek elé lehessen terjeszteni véleményeztetésre.

Latuska egyben felkérte Oroszországot: járjon közbe annak érdekében, hogy a fehérorosz ellenzék bekapcsolódhasson a minszki vezetéssel folytatott párbeszédbe.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szerdán fehérorosz hivatali partnerével, Roman Holovcsenkával beszélt telefonon a többi között Moszkva és Minszk kapcsolatainak elmélyítéséről. Az orosz kormányzati közlemény szerint a két politikus az orosz-fehérorosz kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok kiszélesítésének kihívásait vitatta meg, valamint az együttműködés elmélyítéséről is tárgyalt az energetika, illetve az ipar területén.

A fehéroroszországi tüntetések augusztus 9. óta tartanak, amikor Aljakszandr Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást. A szavazatok újraszámlálásának követelésére ezrek vonultak az utcára országszerte. A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált. A választásokat követő négy napban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe, könnygáz- és hanggránátokkat, valamint gumilövedékeket vetettek be.

 

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20200819-haromra-nott-a-kormanyellenes-tiltakozasok-halalos-aldozatainak-szama-feheroroszorszagban.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Lezuhant egy ukrán katonai szállítógép

Lezuhant egy ukrán katonai szállítógép

Lezuhant egy kadétokat szállító ukrán katonai An-26-os szállítógép Harkiv megyében. Sajtójelentések szerint a fedélzeten mintegy …