2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Három tudósra jutott idén a közgazdasági Nobel-emlékdíj

Hirdetés

Három tudósra jutott idén a közgazdasági Nobel-emlékdíj

Három, az Egyesült Államokban dolgozó tudós, a kanadai David Card, az amerikai Joshua D. Angrist és a holland Guido W. Imbens kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat – jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Az idei díjazottak, David Card, Joshua Angrist és Guido Imbens új betekintést nyújtottak a munkaerőpiacba, és bemutatták, milyen következtetéseket lehet levonni az ok-okozati összefüggésekről a természetes kísérletekből. Megközelítésük más tudományos területekre is átterjedt, és forradalmasította az empirikus kutatást – olvasható a Nobel-díj honlapján. 

David Card a minimálbér, a bevándorlás és az oktatás hatásait vizsgálta a munkaerőpiacon a kilencvenes években. Ugyanebben az időszakban díjazott kollégái, Angrist és Imbens pedig azt vizsgálták természetes kísérletek útján, hogy milyen hatással bír a munkaerőpiaci teljesítményre az iskoláztatás. 

A természetes kísérlet alatt azt értjük, amikor a kutató nem iránytja a folyamatokat, csak megfigyel, mindazonáltal követi a kísérleti vizsgálat alapelveit. 

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/10/11/professzorok-kaptak-az-idei-kozgazdasagi-nobel-emlekdijat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Európai országok sora segít a bajba jutott Romániának

Már nyolc európai ország nyújt segítséget Romániának a koronavírus-járvány okozta jelenlegi kétségbeejtő helyzetben. Ezt Klaus …