2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Három csodafegyver, ami megmentette Ukrajnát

Hirdetés

Három csodafegyver, ami megmentette Ukrajnát

Amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök egy évvel ezelőtt Ukrajnába küldte csapatait, a legtöbb szakértő a megszállók gyors győzelmére számított. A korai orosz sikerre vonatkozó előrejelzések nem váltak valóra, a szakértők pedig számos tényezőt neveztek meg azóta ennek megindoklására, köztük a nagyobb harci kedvet, a jobb katonai taktikát ukrán oldalon, illetve – ami eddig döntő fontosságúnak bizonyult – a nyugati fegyverszállítmányokat.

Bár a közelmúltba rengeteget cikkeztek róla a különböző médiumok, hogy a nyugati harckocsik, valamint a Patriot légvédelmi rendszerek jelentősen befolyásolhatják a háború kimenetelét, ezeket a rendszereket még nem használták az ukrajnai fronton.

Vannak azonban olyan fegyverek, amelyek már sikerrel vizsgáztak és döntő befolyással bírtak a háború eddigi szakaszaira. Íme három kulcsfontosságú fegyver a CNN szerint, amelyeket az ukrán erők pusztító hatékonysággal vetettek be az orosz csapatok ellen.

Javelin rakétarendszer

A háború legelején mindkét oldalon arra számítottak, hogy az orosz páncélosok napokon belül megkezdik a bevonulást az ukrán fővárosba, Kijevbe. Az ukránoknak szükségük volt valamire, ami tompíthatja ezt a támadást, és ezt a Javelin, egy vállról indítható, irányított páncéltörő rakéta formájában találták meg, amelynek legnagyobb előnye, hogy önirányítású.

Hirdetés

A rakéta egyértelmű vonzereje a könnyű használatában rejlik, ahogyan azt a gyártó is kiemeli: „A tüzeléshez a lövész a kurzort a kiválasztott célpont fölé helyezi, a Javelin parancsnoki indítóegység ezután egy célzási-indítás előtti jelet küld a rakétának”. 

Beautiful slow motion of a Javelin pic.twitter.com/DWV3J0iXHI

— Sytheruk (@Sytheruk) February 21, 2023

A Javelin egy „tűz és felejtsd el” (angolul fire and forget) fegyver. Amint a kezelője leadja a lövést, egyből kereshet is magának fedezéket, míg a rakéta utat talál a célponthoz.

Ez különösen fontos eszköz volt a háború kezdeti szakaszában, mivel az oroszok hajlamosak voltak oszlopokba rendeződve haladni, amikor városi területekre próbáltak behatolni. A Javelin kezelője egy épületből vagy egy fa mögül tüzelhetett, majd eltűnt, mielőtt az oroszok visszalőhettek volna. A gyártó szerint a Javelin az orosz harckocsik gyenge pontját – a vízszintes felületüket – is jól célozza, mivel a kilövés utáni röppályája felfelé ível, majd felülről esik a célpontra. Ez a háború elején főleg olyan képeken volt jellemzően látható, ahol orosz tankokat robbantottak fel, ezeket […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/27/haboru-orosz-ukran-konfliktus-himars-javelin-dron-vlagyimir-putyin-legvedelem-nyugat-ukrajna-oroszorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rálőtt a feje fölött repülő harci helikopterre egy holland férfi

Rálőtt a feje fölött repülő harci helikopterre egy holland férfi

A holland hatóságok péntek reggel letartóztattak egy apeldoorni férfit, aki rálőtt a feje fölött repülő …