2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Hamis, vagy eredeti? Végleg elveszíthetjük a bizalmat a fotókban

Hirdetés

Hamis, vagy eredeti? Végleg elveszíthetjük a bizalmat a fotókban

Vlagyimir Putyin és Joe Biden barátilag ölelkeznek a Politico cikkének kísérőfotóján. Az írás a mesterséges intelligencia által generált képek médiára gyakorolt hatásait elemzi. Az elnöki találkozó generálásához használt AI, vagyis a Midjourney-hez hasonló eszközök segítségével csak pár kattintás, és a szemben álló atomhatalmak vezetői úgy borulnak egymás nyakába, mint az örök cimborák. A legtöbben tisztában vannak vele, hogy az ilyen jellegű képek hamisak, de leginkább csak azért, mert

az utóbbi évek médiakörnyezete arra kondicionálta a médiafogyasztókat, hogy megkérdőjelezzék minden egyes gyanús kép és videó valódiságát.

Hirdetés

Azonban túlzás lenne azt állítani, hogy csak és kizárólag a mesterséges intelligenciára épülő képgeneráló szoftverek megjelenése kezdte ki a vizuális tartalmak hitelességét. A fotók manipulációja egyidős a fotózással, azonban vizuális tartalmak hamisításához eddig több időre és erőforrásra volt szükség. Habár az Adobe Photoshop és a hasonló képszerkesztő programok megjelenése nagyban felgyorsította ezt a folyamatot, sőt a kamuképek már sokkal gyorsabban bekerülhettek a média körforgásába, a tapasztalt szem sokszor képes volt még a jó minőségű hamisításokat is kiszúrni.

A korábbi technológiákhoz képest valójában az a legnagyobb különbség, hogy az álképek legyártásához eddig a pontig mindig kellett valami hozzáadott emberi munka és a fotómanipuláció csínjának-bínjának hosszú időt igénylő elsajátítása, analóg és digitális környezetben egyaránt. Sőt, mivel a korábbi hamisítványok emberi kéz nyomait viselték, a babrálás a képpel sokszor tetten érhető volt. Viszont az AI-nak köszönhetően

ma már minden írni és olvasni tudó ember létrehozhat vagy szerkeszthet néhány szavas instrukciókkal ellátott képeket, amelyek eredetisége sok esetben megállapíthatatlan.

Új társadalmi veszélyek

Az AI-képgenerálás kézzelfoghatóbb veszélyei abból fakadnak, hogy az olyan eszközök, mint a Stable Diffusion vagy az OpenAI DALL-E programjai tényleg bárki számára hozzáférhetők, aki hajlandó – egy ilyen technológiai vívmányért – jelképesnek mondható összeget fizetni.

Nemrégiben robbant a botrány, hogy pedofilok gyermekpornográfia gyártására használták az AI-eszközöket. De voltak hírek arról is, hogy az FBI egy új bűncselekményfajta után nyomoz, amely során az áldozatról AI segítségével meztelen vagy kompromittáló képeket készítenek, ezeket aztán az elszenvedő alany hírnevének tönkretételére vagy zsarolásra használják fel az elkövetők.

Régi politikai veszélyforrások

A felsorolt dolgok is rávilágítanak arra, hogy egy bűnös kisebbség miként élhet vissza a technológiával. A fake news és a propagandacélú felhasználás is egyértelműen következik az AI-technológiák etikátlan kiaknázásából. Viszont a mesterséges intelligencia új keletű társadalmi negatívumaival szemben az elmondható, hogy a politika már régóta belenyúl képekbe azért, hogy saját narratíváját erősítse.

A hatalommal rendelkező csoportoknak a mesterséges intelligencia előtti időkben is megvoltak az erőforrásaik az eljáráshoz, ha érdekeik úgy kívánták. Elég csak a leghíresebb példára, Joszif Sztálinra gondolni, aki előszeretettel tüntette el ellenfeleit a közös fotókról a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/28/mesterseges-intelligencia-hamis-kepek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …