2020. november 26., csütörtökMa Virág napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.11.26. Virág Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Háborút akarsz nyerni? Végy drónokat!

Hirdetés

Háborút akarsz nyerni? Végy drónokat!

Góliát parittyája

Örményországban belpolitikai válság tombol, miután a szeptember végén kirobbant háborút Jereván elveszítette Azerbajdzsánnal szemben, és olyan békemegállapodásra kényszerült, amellyel lényegében feladja a harminc évvel ezelőtt elfoglalt területeket Hegyi-Karabahban, örmény nevén Árcáhban.

Örmény kézen maradt a térség fővárosa, Sztepanakert és környéke, amit orosz békefenntartók fognak ellenőrizni. A többi, nemzetközileg Azerbajdzsán területeként elismert körzetet azonban Jerevánnak át kell adnia Bakunak. Ennek hatására örmények ezrei menekültek el , sokan pedig előtte leégették otthonaikat.

Az örmények a háborút gyakran Dávid és Góliát harcaként írták le, különösen annak fényében, hogy Törökország is Azerbajdzsán mögött állt. Arra viszont nem számítottak az örmények, hogy Góliát kezében lesz a parittya. 

Olcsó és halálos

A drónok használata egyre jobban elterjedt az utóbbi húsz évben, amióta az Egyesült Államok a Predator drónt a 2001-ben indított afganisztáni háború kezdetén bevetette. A távvezérlésű, pilóta nélküli repülő nem csupán csökkentette az amerikai katonai veszteségeket, de precizitásában és halálosságában beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Hirdetés

Előállítása is jóval költséghatékonyabb, mint egy vadászbombázóé.

Olyan fegyverré váltak a drónok, amelyeket kereskedelmi verziókból is meg lehet építeni, felderítő vagy úgynevezett kamikaze drónokká alakítva. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet Szíriában és Irakban is bevetett házi készítésű kamikazegépeket.

A drónok előállítási költsége és harci hatékonysága láttán mások mellett Kína, Törökország és Izrael is hadászati drónok gyártásába fogott. Azerbajdzsán utóbbi kettőtől vásárolt a hegyi-karabahi háborúra készülve. 

A drónok a kis országok olcsó lehetőségei ellenségeik jóval drágább harceszközeinek MEGSEMMISÍtésére.  

Hegyi-Karabah pedig kiváló példája annak, hogy ilyen, viszonylag olcsó eszközök hogyan tudják megváltoztatni egy háború kimenetelét, ha az egyik fél nincs felkészülve rájuk.

Ragadozók magaslesben

A háború első szakaszában Azerbajdzsán régi, szovjet típusú An–2 repülőgépeket alakított át drónokká, amelyeket Árcáh légterébe vezényelt csalinak, az örmény légvédelem kereszttüzébe. Az örmény légvédelem pedig tüzet nyitott az ellenséges légi eszközökre, mit sem sejtvén, hogy ezzel felfedi pozícióját a valódi ragadozók, a hadászati drónok előtt.

Ez csak a kezdet volt: a drónok egyre hatékonyabban számolták fel az örmény állásokat, lőtték szét a lövészárkokat, semmisítették meg a fegyverrendszereket és páncélosokat.

A drónok hegyi-karabahi bevetése rávilágított az örmények főként szovjet gyártású légvédelmének (köztük az Sz–300-as rendszerek) elavultságára is, amely tehetetlen volt a pilóta nélküli eszközök kisebb méretével, technológiai fejlettségével és mozgékonyságával szemben.

A légvédelem kiiktatásával a szárazföldi erők védtelenné válnak, úgy vadásznak rájuk a drónok, mint héja a mezei egérre.

Örményország csak tankjaiból legalább 185-öt vesztett, többségüket drónok lőtték ki. Emellett számos más fegyverrendszer is megsemmisült.

An overview of Armenia’s visually confirmed losses:

– 185 T-72s
– 90 armoured fighting vehicles
– 182 artillery pieces
– 73 multiple rocket launchers
– 26 SAMs (including 5x S-300 and 1x Tor)
– 14 radars/jammers
– 1 Su-25
– 4 UAVs
– 451 Vehicles

Some 40% of its prewar strength.

— Oryx (@oryxspioenkop) November 10, 2020

A páncélosok és lövészállások kiiktatásával pedig megállíthatatlanul tört előre a méretében jócskán nagyobb azeri had. Az Oryx haditechnikai blog szerint 

az örmények katonai erejének több mint egyharmada veszett oda. 

 
[…]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/11/17/a_hegyi-karabahi_haboru_igazi_gyoztesei_a_dronok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Beismerő vallomást tett Robert Fico volt igazságügyi államtitkára

Beismerő vallomást tett Robert Fico volt igazságügyi államtitkára

Továbbgyűrűzik a Jan Kuciak gyilkosság keltette politikai botrány Szlovákiában, ahogy Robert Fico korábban éhségsztrájkba kezdett …