2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ha Oroszország veszít a háborúban, Putyin olyat tehet, amit még nem látott a világ

Hirdetés

Ha Oroszország veszít a háborúban, Putyin olyat tehet, amit még nem látott a világ

Augusztus végén a kelet-ukrajnai Kupjanszk városában a megszálló hatóságok ünnepségeket tartottak az orosz zászló napja alkalmából − írja elemzésében a Financial Times

Néhány tucat ember − köztük Kreml-párti aktivisták és olyan helyiek, akik a városban maradtak, miután azt hat hónappal ezelőtt elfoglalták az orosz erők − egy hatalmas, 60×40 méteres orosz trikolórt bontott ki a főtéren, majd zászlókat lengettek, és hazafias dallamokra táncoltak.

Alig néhány héttel később az orosz megszálló erők eltűntek, miután egy meglepetésszerű ukrán támadás arra kényszerítette őket, hogy több mint háromezer négyzetkilométernyi területet adjanak fel, tankokat, páncélozott járműveket és ellátmányt hagyva maguk után.

A megdöbbentő fordulat meghazudtolta azt, amit a megszállt területeket tavasszal és nyáron meglátogató magas rangú tisztviselők mantraként ismételgettek, miszerint „Oroszország örökre itt van” Délkelet-Ukrajnában.

Hirdetés

A nyugati fegyverek és hírszerzés támogatásával Ukrajna ellentámadása a harkivi régióban megakasztotta a háború lendületét, felfedte Oroszország túlterhelt inváziós erőinek sebezhetőségét, és lerombolta a Kreml által láttatni kívánt helyzet illúzióját.

A drámai visszavonulás a csatatéren csak egy a számos ukrajnai kudarc közül, amellyel Vlagyimir Putyin orosz vezetőnek ezen a héten szembe kellett néznie.

A héten közzétett adatok szerint Oroszország idei költségvetési többlete a gyengébb olajárak és az Európába irányuló gázszállítások csökkenése miatt majdnem elpárolgott, ami még nagyobb nyomást gyakorolhat a gazdaságra. Az Európai Unió a Moszkvával vívott energiaháborúra készül, és semmi jele annak, hogy az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók miatt gyengülne a határozottsága.

Olyan nem nyugati vezetők, akik eddig Moszkva mellett álltak, elkezdtek elhatárolódni a Kreml háborújától. Az orosz elnök egy csütörtöki üzbegisztáni csúcstalálkozón elismerte, hogy kínai kollégájának, Hszi Csin-pingnek „kérdései és aggodalmai” vannak az invázióval kapcsolatban. Pénteken az indiai miniszterelnök, Narendra Modi ugyanezen a csúcstalálkozón nyilvánosan megdorgálta Putyint, mondván, hogy „a mai korszak nem a háborúk korszaka”.

Amióta Putyin februárban elrendelte az ukrajnai inváziót, az orosz vezető fenntartja azt a nyilvános álláspontot, hogy ez egy „különleges katonai művelet” − ez a kifejezés arra szolgál, hogy belföldön a szokásos üzletmenet érzetét keltse, és inkább a távoli, például szíriai konfliktusokat idézze fel, mint az oroszok traumatikus emlékeit a csecsenföldi és afganisztáni véres, őrlő háborúkról.

Kilőtt orosz tank Izjumban

Kilőtt orosz tank Izjumban

Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Ez az álláspont azonban egyre tarthatatlanabbá válik − mind katonai, mind belpolitikai szempontból.

Egyes katonai elemzők szerint az orosz elnöknek nincs más választása, mint elrendelni a konfliktus jelentős eszkalációját.

Az év végére a Kreml elveszíti majdnem az összes tüzérségi lőszerét, majdnem az összes páncélozott járművét, harckocsiját és szárazföldi erőinek nagy részét. Hogyan lehet folytatni a háborút tüzérség és csapatok nélkül?

− mondja Pavel Luzin, az orosz hadsereg szakértője. 

Emellett Putyin otthon is nyomás alatt van, nemcsak az ellenzék oldaláról, amelynek nagy része vagy elmenekült az országból, vagy túlságosan fél az inváziót kritizálni, hanem saját oldaláról is, beleértve a háború néhány prominens támogatóját, aki szintén eszkalációra buzdít.

Mivel a győzelem egyelőre nem látszik a láthatáron, egyre nehezebb az oroszokat megvédeni a háború visszahatásaitól.

Putyin nagyon veszélyes játékot játszik. Ez az erőforrások csatája, és a legfontosabb erőforrás az idő. Most vagy tovább várakozik, mint Európa [a tél folyamán], vagy az orosz emberek belefáradnak. És nem világos, hogy ki omlik össze előbb − Putyin vagy mindenki más

− mondja Alekszej Venediktov, a márciusban bezárt rádióállomás, az Ekho Moszkvi volt szerkesztője.

Küzdelem az újoncokért

Szerdán az interneten felbukkant egy videó, amelyen Jevgenyij Prigozsin, a „Putyin séfjeként” ismert férfi elítéltekhez beszél egy orosz börtön udvarán.

Prigozsin arra buzdította a rabokat, hogy harcoljanak a fronton a Wagner-csoporthoz, egy félkatonai szervezethez csatlakozva, amelynek az Egyesült Államok szerint ő a vezetője. Ha hat hónapot túlélnek, amnesztiát kapnak, ha dezertálnak, kivégzik őket.

A videó rávilágított arra, hogy Oroszország kénytelen alkalmazkodni, mivel a háború elhúzódik, és a győzelem nincs a láthatáron.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 11-én közreadott videóról készített képen orosz katonák Mszta–B 1524 milliméteres ágyúval tüzelnek egy ukrajnai fronton

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 11-én közreadott videóról készített képen orosz katonák Mszta–B 1524 milliméteres ágyúval tüzelnek egy ukrajnai fronton

Fotó: MTI

Oroszország eddig titkolt műveletei most már nyíltak: a Wagner-csoport óriásplakátokon hirdeti magát Oroszország-szerte. Prigozsin, úgy tűnik, hogy megerősítette a videó hitelességét, miután évekig tagadta a csoport puszta létezését.

Az a nyilvánvaló törekvés, hogy foglyokat toborozzanak Prigozsin milíciája számára, még látványosabbá tette Oroszország problémáit.

Vagy zsoldosok és rabok [harcolnak], vagy a gyermekeitek – döntsétek el ti magatok

− írta Prigozsin egy későbbi közösségimédia-bejegyzésében.

Oroszország problémái még csak itt kezdődnek. Azzal, hogy elvágta Oroszország fő észak–déli utánpótlási vonalát, és elfoglalta a moszkvai csapatok számára létfontosságú állomáshelyet, Ukrajna gyakorlatilag meghiúsította a Kreml kinyilvánított célját, hogy „felszabadítsa” az egész donbászi régiót – mondják elemzők. Ezzel a kijevi erők csatateret nyertek, Ukrajna nyugati szövetségesei pedig megnyugodtak, hogy támogatásukkal győzni fognak.

Ez az ellentámadás nagyon jól mutatja, hogy az orosz fegyveres erők kimerültek

− mondja Luzin.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte a visszavonulást, azonban azt „átcsoportosításnak” nevezte.

Ultranacionalista kardcsörtetés

Moszkva harkivi kudarca a leghevesebb hátországbeli háborúpárti […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/17/vlagyimir-putyin-oroszorszag-ukrajna-haboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Minőségét megőrzi: eltűnhetnek a lejárati dátumot jelző címkék

Minőségét megőrzi: eltűnhetnek a lejárati dátumot jelző címkék

Évtizedek óta használjuk a minőségét megőrzi címkéket, amelyek arra szolgálnak, hogy útba igazítsák a vásárlókat, …