2022. január 27., csütörtökMa Angelika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
2022.01.27. Angelika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ha karácsony, akkor éjféli mise és ünnepi istentisztelet

Hirdetés

Ha karácsony, akkor éjféli mise és ünnepi istentisztelet

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálatától kapott tájékoztatás szerint az egyes egyházmegyékben a megyéspüspökök saját hatáskörben döntenek a szentmisére és egyéb egyházi programokra vonatkozó járványügyi rendelkezésekről.

Általánosságban azonban elmondható, hogy az MKPK ajánlása szerint a szentmisék alatt is felelősen és körültekintően kell eljárni, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

Fertőtlenítőszer egy krakkói templomban 2020. március 22-én

Fertőtlenítőszer egy krakkói templomban 2020. március 22-én

Hirdetés

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images Hungary

Az érdeklődők az egyházmegyékre lebontott részletes járványügyi információkat ITT olvashatják.

Mi most kiemeljük ezek közül az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében érvényes járványügyi intézkedéseket, amelyek november 7. óta vannak érvényben, és karácsonykor is ezek az irányadók:

  • A szenteltvíztartókat kiürítették, a templomok bejáratainál kézfertőtlenítőket helyeztek el.
  • A szentmisén a kézfogások mellőzését kérik.
  • A templomokban tartott rendezvényeken elvárják az egészségügyi maszk használatát.
  • Áldoztatáskor minden áldoztatónak maszkot kell viselnie, illetve áldoztatás előtt fertőtlenítenie kell a kezét, az áldoztatás csak kézbe történhet.

A karácsonyi éjféli mise

Ezt a templomi szertartást a Jézus születését hirdető angyalokra utalva angyalmisének is szokás nevezni. Ez a mise az év leghosszabb éjszakáján jelzi, hogy a Megváltó elűzi a sötétség hatalmait, születése megújítja a világot. A december 24-én éjfélkor celebrált misével lezárul az adventi időszak, véget ér az adventi böjt, egyúttal megkezdődik karácsony ünnepe. Az éjféli mise hagyománya a Szent Földről származik, mégpedig Jeruzsálemből és Betlehemből, ahol a szent jászol darabjai körül a IV. századtól kezdődően minden évben megünnepelték a megváltó megszületését, majd amikor az 500-as években a fajászol maradványai a római Santa Maria Maggiore templomba kerültek, Európában ott is folytatták az éjféli mise hagyományát. Maga a szertartás nem tér el jelentősen egy hagyományos misétől, de a szokatlan kezdési időpont, a templomban felállított karácsonyfa és a betlehemi jászol különleges hangulatot ad neki.

Találkozás Jézussal

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tájékoztatása szerint a templomok – mint a lelki feltöltődés és imádság helyszínei – különösen fontosak, ezért karácsony ünnepén nyitott szívvel várják Jézus megszületését, amelynek örömhírét minden jóakaratú emberhez szeretnénk eljuttatni.

A szentmisében Jézussal találkozunk, az ő szeretete mindenkire kiárad, és erre, a jelenlegi, nehézségekkel teli időszakban különösen szükségünk van. Aki részt kíván venni a szentmiséken, attól kérjük a magától értetődő magatartási normák, […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/12/24/katolikus-egyhaz-reformatus-egyhaz-istentisztelet-ejfeli-mise/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megkapta az amerikai vízumot az orosz űrhajós

Megkapta az amerikai vízumot az orosz űrhajós

A felkészítést a Nemzetközi Űrállomásra az induló űrhajósok hagyományosan elvégzik. A Roszkoszmosz vezérigazgatója, Dmitrij Rogozin Telegram-csatornáján …