2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ha idegesítik a furcsa neszek, mizofóniában szenved

Hirdetés

Ha idegesítik a furcsa neszek, mizofóniában szenved

Sokan számolnak be arról, hogy egyes hangok – gyakran, de nem mindig bizonyos emberek által kibocsátott zajok – annyira feldühítik őket, hogy legszívesebben felrobbannának.

A konkrét inger változó. Van, akit csak egy-egy, van, akit többféle is zavar. Ami közös, hogy egyszerű, hétköznapi hangoktól törhet rájuk a pánik, az undor vagy a harag, mint például a rágás, a szürcsölés, a szipogás, a torokköszörülés és hasonló, gyakran testhez kötődő, főleg ismétlődő hangok.

A mizofónia kutatása még mindig gyerekcipőben jár, és nehéz pontos becslést készíteni arról, hogy hány ember szenved tőle.

Hirdetés

„Bárki, aki találkozott már mizofóniával, és persze bárki, aki átélte, tudja, hogy mennyire felfokozott ez az állapot” – idézte a New York Times Eric Storchot, a houstoni Baylor College of Medicine klinikai pszichológusát.

Kutatások bizonyítják, hogy a mizofóniában szenvedő embereknél bizonyos hangok gyorsan kiváltják a vegetatív idegrendszer válaszreakcióját, amely az önkéntelen „harcolj vagy menekülj” visszahatásért felelős.

Erőteljes reakció nem jelentkezik azoknál, akik nem szenvednek ebben a betegségben. „A tudatos tudatosságon kívül esik”, ezért olyan nehéz irányítani – magyarázta Jennifer Jo Brout pszichológus, a Nemzetközi Mizofónia Kutatóhálózat igazgatója.

A tanulmányok különböző agyi régiókat azonosítottak, amelyek a mizofóniáért felelősek, köztük az anterior insulát, amely az undort, a félelmet és a szorongást dolgozza fel.

Lehetséges, hogy a mizofóniában szenvedők agya olyan, mint egy „túlérzékeny riasztórendszer”, amely bizonyos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/21/a-furcsa-neszek-mizofoniat-okoznak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy szakadékban találtak rá egy amerikai családanya meztelen holttestére

Ami biztos, hogy a meggyilkolt Debbie Collier a bérelt furgonjával Észak-Georgiába utazott a halála előtt. …