2020. október 22., csütörtökMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Gyertyafényes fajgyűlölet Dániában

Gyertyafényes fajgyűlölet Dániában

Barátok, nevetés, biztonság, meghitt melegség, fény, minőségi ételek és italok – többek között ezek a hygge alkotóelemei. Sokféle módon űzhetjük, de ha ragaszkodunk a dán tradíciókhoz, akkor gyertyaláng mellett érdemes elmerülnünk a hyggében. 

Lehet, hogy nem vagyunk tudatában, de akkor is a hygge szellemében cselekszünk, amikor relaxáló zenéket hallgatunk, teázunk egy puha takaró alatt, elmerülünk egy jó könyvben, nyugodt magányban elmélkedünk, vagy szeretetteli társaságban beszélgetünk. Ezek alapján nem tűnhet nagy újdonságnak a hygge, valószínűleg mindenki próbálta már, csak nem tudta, hogy a dánok egy külön nevet is adtak ennek a tevékenységnek. 

A dánok viszont nem csak akkor hyggéznek, ha épp sikerül rá időt szakítaniuk, a tudatos kikapcsolódás hozzátartozik az életmódjukhoz. Leginkább télen van hyggeszükségletük, a hosszú, hideg, szürkébe hajló hónapok alatt. A skandináv országok egyre nagyobb népszerűségének, a különböző életmód magazinoknak és tematikus kiadványoknak köszönhetően a hygge fogalmát mára az egész világon ismerik; London, Párizs és Budapest is tudja, hogy ez a neve a meghitt társasági összejöveteleknek, a stresszmentes és a sajátosan esztétikus kikapcsolódásnak. 

Idilli gyűlölet   

George Floyd

Fotó: Getty/Chip Somodevilla

George Floyd halála nem csak Amerikában indított el tiltakozási hullámot a rendőri brutalitás ellen, Európában is lendületet adott a faji kérdésekről szóló diskurzusnak. 

Dániában 15 ezren vonultak utcára június elején, hogy békésen, transzparensekkel felszerelkezve tüntessenek az amerikai nagykövetség előtt. A koppenhágai tüntetés után a szélsőjobboldali Nordic Resistance Movement két várost is teleplakátolt White Lives Matter poszterekkel. A feszültség tehát a levegőben volt, és azóta 

Dániában is felerősödött a rasszizmusról szóló közéleti diskurzus, mióta az idilli Bornholm szigetén is történt egy halálos kimenetelű támadás.

Június végén két dán állampolgár megölt egy színes bőrű, tanzániai-dán származású 28 éves férfit. 

Phillip Mbuji Johansen halálával kapcsolatban a hatóságok tagadták, hogy rasszista indíttatású támadásról lett volna szó, ugyanakkor az egyik elkövetőről úgy hírlik, szélsőjobboldali kötődésű, horogkeresztes és „white power” feliratú tetoválást is visel a lábán.

A rendőrségi reakciók jól tükrözik Dánia rasszizmussal kapcsolatos ellentmondásos álláspontját. Hiába visel valaki horogkeresztet, vagy kínozza halálra áldozatát, a hivatalos álláspont szerint ez nem fajgyűlöletből eredő támadás volt, csak egy egyszerű „nézeteltérés, ami elfajult”. 

Az aktivisták persze máshogy vélekednek, és érthető okokból a Dániában élő színes bőrű, különböző vallási felekezetekhez tartozó csoportok számára sem volt éppen megnyugtató az, ahogy a dán szervek kezelték az esetet. 

Felmerül a kérdés: mi a háttere annak, hogy Dániában ennyire igyekeznek eltávolodni ettől a kényes kérdéstől? 

Valami bűzlik Dániában

A skandináv országban annyira sajátosan jelennek meg a kirekesztés és a rasszizmus különböző formái, hogy egy külön szót is alkottak a jelenségre: hyggerasszizmus. A kifejezés elsősorban arra utal, ahogy a dánok személyes térben, családon vagy szűkebb társaságon belül, akár egy pohár bor fölött, kellemesen elcseverésznek némi rasszista felhanggal.

A Den Danske Ordborg online szótár szerint a hyggerasszizmus  kifejezés először 2003-ban jelent meg, eredete azonban homályos. Az Ordnet.dk szótár körülbelül így határozza meg a szó jelentését:

rasszista kifejezések használata, idegen származású vagy más etnikai háttérrel rendelkező emberekre, humoros, szórakoztató szándékkal.

 Az ilyen típusú a rasszista megjegyzések gyakran pozitív fogadtatásban részesülnek, és nem is veszik őket túl komolyan, mert a helyzet, a környezet és a beszélő szándéka is a könnyed szórakozás, szórakoztatás irányába mutat.  

Ha a társaságból esetleg ezt valaki mégis szóvá tenné vagy nemtetszését fejezné ki, gyakran a rasszista poénok megvédésével, igazolásával szembesülne. A hyggerasszizmus során a fajgyűlölet kényelmesen simul bele a hyggébe, a meghitt körülmények és persze a kellemes társaság arra sarkallják az embert, hogy csatlakozzon az élcelődéshez. A beszélgetés résztvevői pedig akarva-akaratlanul belefolynak a gyertyafény melletti gyűlölködésbe. 

Mica Oh aktivista, aki egyetemeken és különböző cégeknél tart antirasszista előadásokat, azt mondja, a hyggerasszizmus kifejezés csak néhány éve él a dán köztudatban, de maga a jelenség már több mint 25 éve létezik. A dánok általában nem veszik komolyan a rasszizmust, elviccelődnek vele, nem hökkennek meg, így fenntartják és ezzel tulajdonképpen legitimálják a hyggerasszizmus gyakorlatát.

A nyomdafestéket tűrő rasszizmus

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/10/17/hygge_fajgyulolet_dania/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Iohannis: választani kell decemberben

Iohannis: választani kell decemberben

A román államfő szerint a december 6-ára kitűzött parlamenti választásokat meg kell tartani – a koronavírus-járvány ellenére. Klaus …