2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Gombamód szaporodnak a magánhadseregek Oroszországban, és nem véletlenül

Hirdetés

Gombamód szaporodnak a magánhadseregek Oroszországban, és nem véletlenül

Az amerikai vezérkari főnök, Mark Milley tábornok elmondta, a Bahmut elleni támadásban mintegy 6000 Wagner-harcos vesz részt, akiket további mintegy 30 ezer újonc segít. A tábornok ezt a kijelentést az amerikai kongresszus tagjai előtt tartott beszédében tette. Összehasonlításképpen a belga hadsereg létszáma mindössze 12 ezer katona.

A Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin már kijelentette, hogy katonai alakulatuk készen áll arra, hogy elhagyja Ukrajna területét, miután befejezték a feladatukat Bahmutban.

A csoport talán az egyetlen orosz erő, amely megpróbál harcolni Bahmutban.

Hirdetés

Legalábbis ilyen következtetéseket lehet levonni az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának jelentései és a nyugati elemzőközpontok információja alapján. A Wagner-csoport harcosain kívül számos orosz katonai magáncég harcol még Ukrajnában, ami már a közvélemény előtt is ismert. 

A magánhadseregek története

A katonai magáncégek nem új keletűek, először az 1970-es évek elején hozták létre őket Nyugaton. Majd ez az üzlet a Szovjetunió összeomlásával megérkezett Oroszországba: általában a nagy olaj- és gázipari vagy bányászati vállalatok finanszírozták a hadsereg és a különleges szolgálatok veteránjaiból létrehozott egységeket.

Feladatuk a vállalatok által feltárt külföldi lelőhelyek védelme, az áruk szállítása és az árukat szállító konvojok kísérete volt. Ezt követően hasonló, de már az orosz védelmi minisztériumhoz vagy a titkosszolgálathoz (FSZB) kapcsolódó vállalatok kezdtek feltűnni katonai konfliktusokban. Ilyen volt például a szíriai, a grúziai háború, most pedig az ukrajnai invázió.

A zsoldosok katonai veszteségei nem kerülnek be a személyi veszteségek általános statisztikájába. Akárhányan is halnak meg, a védelmi minisztériumnak és Putyinnak mint főparancsnoknak semmi köze hozzá

– mondta a lapnak Ivan Sztupak, az Ukrán Jövő Intézet katonai szakértője.

Az ilyen tevékenységek jól illeszkednek Putyin „nincsenek is ott” koncepciójához, amikor az orosz hadsereggel együttműködő cégek elvégzik a kijelölt feladatokat, de jogilag az orosz hadsereg nincs ott.

A legismertebb magánhadsereg

A nagyközönség számára leghíresebb Wagner-csoportot leszerelt, korábban a különleges erőknél szolgált tisztekből hozták létre az afrikai és a szíriai műveletek során. Tagjai már 2014-ben ott voltak a szakadárok között a donyecki és luhanszki régiókban, majd a Krím annektálásakor is.

A teljes körű invázió megkezdése előtt ezeket a tevékenységeket nem reklámozták különösebben, 2022 februárja után pedig éppen ellenkezőleg, az orosz propaganda számos jelentést tett közzé a Wagner-csoport vagy a csecsenekből álló, Kadirov vezette csapatok sikereiről. A Wagner-csoport legutóbb már orosz rabok közül toborzott a börtönökben.

Mára a Wagner-csoport megváltoztatta toborzási stratégiáját. Úgy tudjuk, hogy Oroszország-szerte mintegy 50 toborzópontot nyitottak. Tekintettel az ország társadalmi-gazdasági helyzetére, úgy gondolom, hogy nem lesz probléma azokkal, akik ott szeretnének csatlakozni

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/04/01/oroszorszag-ukrajna-orosz-ukran-konfliktus-maganhadsereg-wagner-csoport-putyin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A volt szlovák külügyminiszter úgy érezte magát a Fidesz gyűlésén, mintha a náci párt kongresszusán lett volna

„Amikor a Fidesz közgyűlésén legutóbb vendégként részt vettem, akkor szörnyű beszédeket hallottam. Úgy éreztem magam, …