2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Géppisztolyos tálibokkal a háta mögött ígér biztonságot a hírolvasó

Hirdetés

Géppisztolyos tálibokkal a háta mögött ígér biztonságot a hírolvasó

Az első merénylet múlt hét csütörtökön történt. Két bombát is robbantottak a repülőtér közelében. Az akciónak több mint száz halálos áldozata volt: a legfrissebb adatok szerint 13 amerikai katona mellett 150 civil is meghalt. 

Tíz civil meghalt az amerikai dróncsapásban, vizsgálják az esetet

Azóta két támadás is történt Kabulban. Az egyiket még az amerikaiak hajtották végre vasárnap, akik állításuk szerint egy öngyilkos merénylőt hatástalanítottak.

Mint utólag kiderült, a támadásnak vélhetően civil áldozatai is voltak.

Hirdetés

A BBC értesülése szerint egy család tíz tagja – köztük 6 gyermek – volt a dróntámadás áldozata.

Még nem vagyunk olyan helyzetben, hogy vitassuk az állításokat. Amint azt a Tábornok Úr is elmondta, vizsgáljuk az esetet

– mondta John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője William D Taylor tábornokkal közösen tartott sajtótájékoztatóján. Itt közölték azt is, hogy egy olyan járművet vettek célba, amelyben az utasok közül legalább egy ember az Iszlám Állam tagja volt.

Az akciót a tálibok is elítélték, akik azt mondták, hogy az Egyesült Államok törvénytelen hajtott végre katonai csapást az országukban. Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő azt mondta, hogy az amerikaiaknak először őket kellett volna tájékoztatniuk a potenciális fenyegetésről. 

A másik rakétatámadást az Iszlám Állam hajtotta végre hétfőn, ebben senki sem sérült meg, mivel a lövedékeket a reptér védelmi rendszerének sikerült hatástalanítania. 

122 ezer embert mentettek ki az amerikaiak, lassul az evakuáció

A Pentagon sajtótájékoztatóján azt is elmondták, hogy augusztus 14. óta összesen 122 ezer embert mentettek ki Afganisztánból. Vasárnap 26 katonai és 2 polgári repülőgép szállt fel összesen mintegy 1200 emberrel – közölték. 

Ez a művelet a kezdetektől fogva veszélyes volt, de most egy különösen veszélyes időszakba léptünk

– mondta John Kirby ezzel kapcsolatban.

A tévés műsorvezető biztonságot ígért, gépkarabélyokkal a hátában 

Mindeközben az Afghan TV-n nemrég egy szürreális adást sugároztak. A videóban a Peace Studio nevű politikai elemzőműsor vezetője mondja el azt, hogy senkinek sem kell félniük a táliboktól, akik még a sajtószabadságot is garantálják.

Miközben legalább nyolc ember áll mögötte, gépkarabélyokkal felfegyverkezve.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/30/merenylet-evakuacio-kommandos-akciok-ez-tortenik-most-kabulban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tömeges kitoloncolások miatt lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja

A tömeges kitoloncolások miatt lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja

Lemondott az Egyesült Államok haiti különmegbízottja, éles hangvételű felmondólevelében bírálva a washingtoni vezetést, amiért haiti …