2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Franciaországban áll a bál: bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Macronék ellen

Hirdetés

Franciaországban áll a bál: bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Macronék ellen

Élisabeth Borne francia miniszterelnök a politikai életéért küzd, miután az ellenzéki pártok két bizalmatlansági indítványt is benyújtottak kormánya ellen, amiért Emmanuel Macron francia elnök rendeletben emelte fel 62 évről 64-re a nyugdíjkorhatárt még múlt héten.

A francia elnök azért kényszerült rendeletben elfogadni nyugdíjreformját – pontosabban a francia alkotmány 49.3-as pontját érvénybe léptetni, amely lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy a törvényjavaslat azonnal, szavazás nélkül életbe lépjen –, mert az általa kinevezett Borne-kormánynak az 577 tagú Nemzetgyűlésben mindössze 250 mandátuma van. Mivel a konzervatív Köztársaságiak közül a kormánynak nem sikerült elég képviselőt meggyőznie a javaslat támogatásáról, így az nem ment volna át a francia parlament alsóházán.

Azonban az ellenzék több pártjának sem tetszik a javaslat, így két párt is bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Borne-kormány ellen, hogy így vegyék elejét a nyugdíjreformtörvény életbelépésének, ami Franciaország-szerte hetek óta tüntetéshullámot és sztrájkokat okozott. 

Hirdetés

Az egyik párt a még Jean-Marie Le Pen által alapított szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés, amelyet Marine Le Pen lemondása után tavaly november óta a párt korábbi EP-képviselője, Jordan Bardella vezet, ezenkívül pedig egy kisebb centrista párt nyújtotta be az indítványt más baloldali pártokkal összefogva.

Hetek óta forrong Franciaország

A France24 információi szerint a két indítványról hétfő délután négykor kezdődik meg a vita a Nemzetgyűlésben, majd utána szavaznak is róla.

A Borne-kormány abban az esetben bukik meg, ha az ellenzék beáll az egyik bizalmatlansági indítvány mögé – többségben pedig ők vannak a rendkívül töredezett Nemzetgyűlésben.

A reform miatt a franciák már hetek óta tüntetnek, ami a hétvégén Macron elnöki rendelete után szintén folytatódott: több francia nagyvárosban, köztük a főváros Párizsban is ezrek vonultak utcára, hogy a nyugdíjkorhatár megemelése mellett a tüntetők szerint vitatott alkotmányos manőver (az alkotmány 49.3-as pontjának életbelépése) ellen fejezzék ki ellenérzésüket.

A hétvégén voltak olyan tüntetők, akik Macron lefejezéséről skandáltak, mondván, XVI. Lajossal is megtették ezt korábban – az államformájára rendkívül büszke Franciaországban az ilyenfajta kijelentések rendkívül szélsőségesnek számítanak, nemcsak amiatt, mert egy politikus halálát vizionáljak, hanem mivel az ilyen államfőellenes megszólalások az ötödik köztársaság elleni nyilatkozatnak is számítanak.

Ezenkívül a tüntetők többször is összecsaptak a rendőrséggel – vasárnap csak Párizsban több mint száz embert vettek őrizetbe.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/20/franciaorszag-elisabeth-borne-nyugdijreform-bizalmatlansagi-inditvany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb megdöbbentő videón az ukrán katasztrófa

Az orosz megszállás alatt álló területen lévő gát felrobbantásáról először az orosz médiában jelentek meg …