2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Fontos döntést hozott az Európai Unió Bírósága

Hirdetés

Fontos döntést hozott az Európai Unió Bírósága

Egybehangzóan a Magyar Helsinki Bizottság évek óta képviselt álláspontjával a luxembourgi bíróság világossá tette: a menekülő embert is megilleti a tisztességes eljáráshoz és a védekezéshez való jog, ehhez pedig meg kell tudnia azt is, hogy a hatóság miért nem adott neki menedékjogi védelmet – írja a helsinki.hu.

A luxembourgi bíróság kimondta, hogy a hazai szabályozás ellentétes az uniós joggal, ezért a menedékkérőknek automatikusan hozzáférést kell biztosítani a nemzetbiztonsági szakhatósági állásfoglalás meghatározó lényegéhez, hogy érdemben védekezhessenek vele szemben. Nem elegendő, hogy a perben a hazai bíróság megismerheti ugyan a tartalmát, de a menekült nem.

Az EUB azt is egyértelművé tette, hogy a nemzetbiztonsági szakhatóságok nem vehetik át a menekültügyi hatóság szerepét. Utóbbinak kell ugyanis a lényeges tényeket és körülményeket mérlegelve döntenie arról, jár-e vagy sem a nemzetközi védelem, nem pedig más, nem erre a feladatra felhatalmazott hatóságnak. Tehát az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnak a határozatában ezentúl fel kell tüntetnie azokat az okokat, amelyek miatt a védelmet visszavonta, megszüntette, nem újította meg, vagy a védelemből kizárta az egykori menekültet.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/22/europai-unio-birosaga-magyar-helsinki-bizottsag-luxembourg-menekultugy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kivégezték a texasi gyilkost, aki 1 dollárért késelt halálra egy többgyerekes édesapát

John Henry Ramirez 2004-ben 29 késszúrással megölt egy bolti eladót egy 1,25 dollár értékű rablás …