2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Fokozódhat a megosztottság: megjelent az ENSZ-határozat a srebrenicai népirtásról

Hirdetés

Fokozódhat a megosztottság: megjelent az ENSZ-határozat a srebrenicai népirtásról

A mindössze hét pontos határozat kimondja, hogy július 11. a srebrenicai népirtás emléknapja, amelyről minden évben megemlékeznek. A dokumentum elítéli a népirtás tényének tagadását és a háborús bűnökért elítéltek dicsőítését, egyben pedig felszólítja az ENSZ-tagállamait: tegyenek maradéktalanul eleget a népirtás megelőzésére és büntetésére vonatkozó, a nemzetközi szokásjogban vállalt kötelezettségeiknek.

A határozati javaslatot az ENSZ mind a 193 tagállama véleményezhette, elfogadásához pedig egyszerű többség is elegendő. Köztudott volt, hogy többek között Oroszország, Belarusz, Kína, Észak-Korea és Kuba nem szavazza meg.

Jóllehet, a határozat nem kötelező érvényű, Aleksandar Vučić szerb államfő következetesen ellenezte arra hivatkozva, hogy elfogadása esetén felszámolják a boszniai Szerb Köztársaságot, a szerbeket népirtóként fogják megbélyegezni, Szerbiától pedig háborús jóvátételt fognak követelni.

Hirdetés

A beterjesztett javaslat azonban nem tett említést sem nemzetről, sem államról.

A határozatnak semmilyen jogi következménye nincs azon túl, hogy megemlékezésre szólítja fel tagjait.

A magyar álláspont

A magyar külügyminiszter már korábban jelezte: az indítványra Magyarország nemmel fog szavazni. Arra emlékeztet, hogy Bosznia-Hercegovina szépen haladt előre az európai integráció útján, amelyet minden entitás támogatott.

Ezt a törékeny együttműködést veri szét az a törekvés, hogy az ENSZ-ben a srebrenicai tragédia kapcsán egy olyan határozatot fogadtassanak el, amely mintegy démonizálná a teljes szerb nemzetet

tette hozzá Szijjártó Péter, holott a határozat nem nevesít bűnösöket, kivált bűnös nemzetet.

A boszniai külügyminiszter szerint elvitatni a népirtás áldozataitól és túlélt hozzátartozóiktól az emléknap jogát helytelen, sőt, egyenesen civilizálatlan is. A nemzetközi bíróságok már elítélték a népirtás elkövetőit, és összesen 1500 év börtönbüntetést szabtak ki rájuk – emlékeztetett Elmedin Konaković.

Szerinte a határozat alapvetően az igazságosság és a tartós béke megteremtését célozza, mert régiónknak erre van szüksége.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/23/bosznia-hercegovina-srebrenica-nepirtas-ensz-hatarozat-szerb-koztarsasag-milorad-dodik/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …