2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Fico előre megjósolta az ellene irányuló merényletet?

Hirdetés

Fico előre megjósolta az ellene irányuló merényletet?

„Az utcán undorító módon szidják a koalíciós politikusokat, és én csak arra várok, mikor torkollik ez a Denník N, Sme és Aktuality [a három legnagyobb szlovák online lap – szerk.] által intenzíven fűtött frusztráció egy magas beosztású koalíciós politikus meggyilkolásába” – fogalmazott Robert Fico miniszterelnök még április 11-én, az elnökválasztás második fordulója után pár nappal, amit az általa támogatott egykori párttársa, Peter Pellegrini nyert meg.

A legnagyobb szlovákiai portál, a Denník N magyar alodala, a Napunk szerint Fico már akkor is attól tartott, hogy a gyűlölködő kijelentések végül egy kormánytag elleni merényletben teljesedhetnek majd ki, mivel szerinte az ellenzék, illetve a mainstream, liberális elfogultságú lapok személye és az általa vezetett kormányok ellen hergel.

Ugyanakkor – mint a lap megjegyzi – a miniszterelnök azt nem tette hozzá, hogy

Hirdetés

a kormánypárti képviselők, sőt ő maga is hozzájárult a politikai közbeszéd ilyen mértékű romlásához.

A médiával szembeni negatív hangulatokat elsősorban a kormánypárti padsorokból izzították, miközben az ellenzéki pártok több ízben is tüntettek Fico kormányával szemben – például azért, mert az igazságszolgáltatás reformja miatt leálltak a még az előző kormány ideje alatt elindított bűnügyi nyomozások a korábbi Fico-kormány tagjaival szemben, miután megszüntették a korrupciót vizsgáló ügyészséget, illetve lecserélték a rendőrfőnököt is.

Az elnökválasztás második fordulója után Zuzana Caputova leköszönő köztársasági elnök is nyugtatni próbálta a végletekig megosztott szlovák közvéleményt.

Caputova szerint a szlovákiai közhangulat gyűlölettel van tele, majd úgy fogalmazott,

Nem helyes, ha valaki méltóságát támadják, legyen bármilyen politikai véleménye is. Elfogadhatatlan a megalázás, a gyalázás, az utcán elhangzó vulgáris sértegetések és a közösségi médiában a közszereplők, újságírók, sportolók, politikusok ellen irányuló gyűlölködő megjegyzések csak azért, mert nem értünk egyet az álláspontjukkal vagy a munkájukkal

– […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/15/szlovakia-robert-fico-merenylet-smer-nyilatkozat-politikai-eroszak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nagy bajban van az egyik utolsó retró kommunista állam

A Világbank április végén közzétett, „Reformok felgyorsítása a növekedés érdekében” című jelentése szerint Laosz reál …