2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ferenc pápa az egyház és a társadalom ajtóinak kitárását szorgalmazta

Hirdetés

Ferenc pápa az egyház és a társadalom ajtóinak kitárását szorgalmazta

A katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilikában mondott beszédét az utóbbi egy évben kinevezett metropolita érsekekhez intézte. Metropolitának nevezik azt az érseket, akinek saját egyházmegyéjén túl az egyháztartományt alkotó szomszédos egyházmegyék felett is van bizonyos kormányzati hatalma.

A pápa hangsúlyozta, hogy az érsekeknek, Szent Péterrel közösségben, buzgó pásztoroknak kell lenniük, megnyitva az evangélium kapuit és „szolgálatukkal hozzájárulva a nyitott ajtajú egyház és társadalom megépítéséhez”.

A katolikus egyházfő emlékeztetett, hogy a december 24. éjszakáján kezdődő szent év is a római bazilikák úgynevezett szent kapuinak a kitárásával kezdődik majd, mivel „Szent Péter és Szent Pál történetében az ajtók kinyílnak” – számolt be az MTI tudósítója. 

Hirdetés

Megáldotta az új metropolita érsekek palliumát

A két apostol június 29-i ünnepnapján a pápa a hagyománynak megfelelően megáldotta a palliumot: a római egyházzal való közösséget jelképező pallium a liturgiai viselet részét képezi, a miseruha fölött, a nyakon helyezik el. 

Egy öt centiméter széles, hat kis fekete selyemkereszttel díszített, elöl és hátul pántban végződő stólaszerű gyapjúszalagról van szó. Elkészítését ősi hagyományok szabályozzák: a római Trastevere-negyedben található Szent Cecília-kolostor apácái kézzel szövik a palliumot.

Az idén negyvenkét metropolita érseket […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/29/ferenc-papa-egyhaz-tarsadalom-unnepseg-szentmise/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A helyszínrajz alapján hatalmasat hibázott Donald Trump biztonsági szolgálata

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus …