2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Felülírja a gyász II. Erzsébet mai születésnapját

Hirdetés

Felülírja a gyász II. Erzsébet mai születésnapját

A királynő idén tulajdonképpen nem is fogja megünnepelni a születésnapját. Az ok nemcsak a pandémia és az azzal járó korlátozások, hanem az április 23-ig tartó gyászidőszak is. Szűkkörű, visszafogott ünneplésről számolnak be a lapok. A vendégek neve egyelőre nem ismert, de a jelenleg Angliában tartózkodó, és hazautazását elhalasztó Harry herceg bizonyosan a résztvevők listáján szerepel.

Két születésnapja van

II. Erzsébet 1926. április 21-én született. Mint a világon minden halandónak, neki is egyetlen valódi születésnapja van, a nép azonban júniusban is felköszönti őt. Ez az uralkodó hivatalos születésnapja, ami a több évszázados hagyomány szerint egy nyári időszakra eső, választott dátum, díszszemlével, parádéval.

Bár a britek szemében a júniusi felvonulás a fő ünnep, a szigetország nem feledkezik meg az uralkodó valódi, tavaszi születésnapjáról sem. Április 21-én, délben London központjában puskaropogás emlékeztet a nagy napra: 41 lövés a Hyde Parkban, 21 lövés a windsori parkerdőben, valamint 62 lövés a londoni Towerben. Idén azonban a járvány és Fülöp herceg halála miatt elmaradnak díszlövések is. 

II. Erzsébet 1943-ban

Hirdetés

II. Erzsébet 1943-ban

Fotó: Apic / Getty Images Hungary

A szokás, vagyis, hogy az uralkodó születésnapját évente kétszer ünneplik, 1748-ben kezdődött. Az akkori uralkodó, II. György – Erzsébet távoli rokona – novemberben született, az időjárás azonban nem volt alkalmas a nyilvános ünnepségek és színpompás felvonulások lebonyolítására. 

Az uralkodó úgy döntött, az éves katonai felvonulás időpontját választja ki a hivatalos születésnapi ünnepség napjának. Az eredeti születésnapon összegyűlt az uralkodócsalád, míg a nyári születésnap amolyan nemzeti ünnepnek számított. 

A júniusi ünnepség „Trooping the Colour” néven híresült el, ami magyarul annyit tesz: zászlós díszszemle. Idén június 12-én kerülne sor az eseményre, ám a felvonulás a koronavírus-járványra való tekintettel valószínűleg idén is elmarad, így a királynő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/04/21/ii-erzsebet-szuletesnap-gyasz-hagyomany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sokkoló felvételek az izraeli rakétatámadásokról

Sokkoló felvételek az izraeli rakétatámadásokról

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet kedd este valóságos rakétaesőt zúdított több hullámban Tel-Avivra és Izrael …