2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Felmondott a Meta tanácsadó pszichológusa, szerinte a cég az emberéletek elé helyezi a profitot

Hirdetés

Felmondott a Meta tanácsadó pszichológusa, szerinte a cég az emberéletek elé helyezi a profitot

A Meta tanácsadó pszichológusa, aki az öngyilkosság megelőzésében és az önkárosítással kapcsolatban adott tanácsokat a cégnek, felmondott, azzal vádolva a techóriást, hogy „szemet hunyt” az Instagramon található káros tartalmak felett. Emellett többször figyelmen kívül hagyta a szakértői tanácsokat, illetve a profitot az emberi életek elé helyezi – közölte a MediaFuture a The Guardian cikke alapján.

Lotte Rubaek – aki több mint három évig volt tagja a Meta globális szakértői csoportjának –, azt nyilatkozta, hogy a technológiai óriásvállalat folyamatosan elmulasztja a káros tartalmak eltávolítását a platformjairól.

Ezzel arra „kényszeríti” a kiszolgáltatott fiatal nőket és lányokat, hogy tovább romoljon a mentális egészségük. Elmondása szerint a cég ezzel hozzájárul az öngyilkossági adatok emelkedéséhez.

Hirdetés

Azt is hozzátette a cég irányelveiből kiábrándult pszichológus, hogy a Meta nem törődik a felhasználók jólétével és biztonságával. Szerinte a valóságban a vállalat káros tartalmakkal próbálja a sebezhető fiatalokat a platformjaikhoz kötni a cég profitjának növelése érdekében.

Nem tudok többé a Meta SSI szakértői testületének tagja lenni, mivel már nem hiszek abban, hogy a hangunknak valódi pozitív hatása van a gyermekek és fiatalok biztonságára az önök platformjain

– közölte a lemondólevelében.

Egy interjújában Rubaek arról is beszélt, hogy a felszínen úgy tűnik, a cég törődik a problémával, hiszen vannak szakértői csoportok és egyéb látszólagos törekvések, „de a színfalak mögött egy másik napirend van ponton, amely magasabb prioritást élvez számukra”.

Ez a napirend szerinte az, hogy „hogyan tartsák fent a felhasználóik aktív jelenlétét és hogyan keressenek pénzt azzal, hogy a képernyő előtt tartják őket. Adatokat gyűjtenek a felhasználókról, eladják őket és így tovább”.

Lotte Rubaek páciensei elmondták a szakembernek, hogy megpróbálták jelenteni az Instagramon található önkárosító képeket, de azok gyakran megmaradnak.

Az egyik ügyfél elárulta, hogy miután jelentett egy képet, az eltűnt, de később egy barátja fiókján keresztül újra látta, ami arra utal, hogy csak az ő látóteréből került ki. Lotte Rubeak állítása szerint a Meta „sok trükköt alkalmaz”, hogy megkerülje a tartalmak végleges eltávolítását.

A Meta szóvivője a problémáról úgy nyilatkozott:

Az öngyilkosság és az önkárosítás összetett kérdés, és hihetetlenül komolyan vesszük. Évek óta konzultálunk biztonsági szakértőkkel, többek között az öngyilkossággal és önkárosítással foglalkozó tanácsadó csoportunk tagjaival, és visszajelzéseik segítettek abban, hogy jelentős előrelépéseket tegyünk ezen a téren. Legutóbb […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/19/meta-mentalis-egeszseg-felmondas-facebook-instagram/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …