2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Fellángoltak a harcok, Putyinnak újabb háborúra kell figyelnie

Hirdetés

Fellángoltak a harcok, Putyinnak újabb háborúra kell figyelnie

A két volt szovjet tagállam évtizedek óta nemcsak vitázik, hanem kétszer háborút is folytatott a vitatott térségért. Az első hat évig tartott 1988 és 1994 között, második, 2020-ban kezdődő hat hétig.

A térség domináns diplomáciai ereje Oroszország, amely kétezer békefenntartót állomásoztat a térségben. Moszkva közvetített a legutóbbi, két évvel ezelőtti háborúban is, amelynek több ezer halálos áldozata volt.

„A nemzetközi közösség közreműködésének köszönhetően megállapodás született a tűzszünetről” – így utalt ezúttal az örmény biztonsági tanács titkára Moszkvára. Armen Grigoriannak az örmény televíziónak adott interjúját az orosz hírügynökségek is idézték.

Hirdetés

A jól bevált hagyományokhoz híven ezúttal is mindkét fél a másikat okolja az újabb összecsapásokért.

Százöt örmény katona halt meg a héten – ezt mondta Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök a parlamentben. Azerbajdzsán a harcok első napján ötven katonai áldozatról számolt be. A helyszínről tudósító Reuters hírügynökség egyik fél adatait sem tudta ellenőrizni.

A tűzszünet jobbára az orosz diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhető – ezt nyilatkozta az orosz felsőház egyik vezető képviselője a RIA hírügynökségnek. Vlagyimir Putyin beszélt Pasinjannal – közölte Grigorij Karaszin.

Az orosz elnök az erőszak kirobbanása után nyugalomra, más országok önmérsékletre szólították fel a szemben álló feleket.

Az örmény miniszterelnök a parlamentben tartott beszédében elismerte: országa a Moszkva vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez fordult, hogy segítsen helyreállítani területi integritását.

„Ha azt mondjuk, hogy Azerbajdzsán agressziót hajtott végre Örményország ellen, akkor az azt jelenti, hogy bizonyos területek fölött sikerült ellenőrzést gyakorolniuk” – idézte Pasinjant az orosz TASZSZ hírügynökség.

Hegyi-Karabah: Azerbajdzsán része […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/16/evtizedes-osszecsapasok-hegyi-karabahban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy szakadékban találtak rá egy amerikai családanya meztelen holttestére

Ami biztos, hogy a meggyilkolt Debbie Collier a bérelt furgonjával Észak-Georgiába utazott a halála előtt. …