2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Félelmetes megállapítások: így robbanhat ki az új világjárvány

Hirdetés

Félelmetes megállapítások: így robbanhat ki az új világjárvány

A Georgetown Egyetem tudósai által vezetett nemzetközi kutatócsoport a Nature című folyóiratban „Az éghajlatváltozás növeli a fajok közötti vírusátvitel kockázatát” című cikkben tette közzé megállapításait, amit az Interesting Engineering szemlézett

A tanulmány szerint az éghajlatváltozás lesz a legjelentősebb kockázati tényező a betegségek megjelenése szempontjából,

Hirdetés

megelőzve az olyan problémákat, mint az erdőirtás, a vadon élő állatok kereskedelme és az ipari mezőgazdaság.

Jelentős következményei lehetnek

Az elmúlt évtizedekben a legtöbb, újonnan megjelenő betegséget – például a SARS, az ebola, a zika – és a még tartó Covid–19-világjárványt is zoonózisos, vagyis állatról emberre terjedő fertőző betegségeket hordozó vírusok és baktériumok okozták.

Ez azt mutatja, hogy egy állatról emberre átterjedő vírusnak jelentős következményei lehetnek.

Ahogy a Föld éghajlata tovább melegszik, a kutatók azt jósolják, hogy a vadon élő állatok kénytelenek lesznek áttelepíteni élőhelyeiket olyan régiókba, ahol nagy az emberi populáció, ami növeli az emberre történő „vírusugrás” kockázatát. Ez pedig a következő világjárványt eredményezheti.

A fajok új élőhelyekre való áttelepülése során, amikor az állatok először találkoznak más emlősökkel, több ezer vírust fognak átadni egymásnak – állítja a tanulmány.

Ezek a helyzetek számos lehetőséget teremthetnek az olyan vírusok számára, mint az ebola vagy a koronavírusok arra, hogy új területeken és új állatfajokban bukkanjanak fel. Ugyanakkor nehezebbé válik a vírusok nyomon követése, és könnyebben terjedhetnek át egy „ugródeszkának” használt fajon keresztül az emberre.

Itt a legnagyobb a kockázat

„A vadon élő állatok kereskedelmében tapasztalható kockázatok a legnagyobbak” – mondta Colin Carlson PhD, a Georgetown Egyetem Orvosi Központ Globális Egészségtudományi és Biztonsági Központjának adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője.

Azért aggódunk emiatt, mert az állatok természetellenes kombinációkban való összehozása lehetőséget teremt a vírusmegjelenési folyamatokra – mint ahogy a SARS a denevérekről a cibetfélékre, majd a cibetfélékről az emberekre terjedt át.

A denevéreket, amelyek az új […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/05/01/eghajlatvaltozas-okozhatja-a-kovetkezo-vilagjarvanyt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiengedték a börtönből Amerika leggyűlöltebb emberét

Kiengedték a börtönből Amerika leggyűlöltebb emberét

Mint azt megírtuk, a korábbi menedzser azzal szerzett kétes hírnevet magának, hogy 2015-ben a startup cége …