2020. november 23., hétfőMa Kelemen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.11.23. Kelemen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Fájrontot mondott az ellenzék, él a Tejes Tea Szövetség

Hirdetés

Fájrontot mondott az ellenzék, él a Tejes Tea Szövetség

Ha Peking szempontjából nézzük, egyszerű a dolog: önmagát lőtte lábon a hongkongi ellenzék, amikor távozott a hongkongi törvényhozásból (LegCo), szabad utat adva a Kínai Kommunista Párt akaratérvényesítéséhez. A LegCo-nak 70 képviselője van, és mind a 18 ellenzéki képviselő távozott tisztségéből, miután négyüket menesztették. Salát Gergely Kína-szakértő szerint a pekingi akarat érvényesítői már eddig is többségben voltak a testületben, most pedig már végképp. 

A szóban forgó négy törvényhozó a hivatalos indoklás szerint nem volt eléggé hazafias, így nem tudták megfelelően érvényesíteni az alaptörvényt (a helyi hongkongi minialkotmányt), és hűségesen szolgálni Hongkong különleges közigazgatási területet – indokolta a menesztést Carrie Lam kormányzó. A négy törvényhozó szerint illegálisan, a bíróságot megkerülve, az alaptörvényt megsértve űzték ki őket a testületből.

A döntés a kínai fővárosból jött, a Kínai Népköztársaság Népi Gyűlés állandó bizottságának szerdára megszületett határozata alapján. Ez pedig kimondja, hogy nem foglalhat el tisztséget a LegCo-ban az: 

Hirdetés

  • aki Hongkong függetlenségét hirdeti
  • nem ismeri el Kína szuverenitását Hongkong felett
  • nemzetbiztonsági kockázatot jelent
  • külföldi erők beavatkozását kéri a város ügyeibe.

A határozatot nagy valószínűséggel a hongkongi törvényhozásnak szánták, hiszen a menesztett törvényhozók még a nyáron felhívással éltek külföldi országokhoz, hogy hozzanak szankciókat Hongkonggal és Pekinggel szemben a júliusban életbe lépett, drákói és meglehetősen tágasan értelmezhető nemzetbiztonsági törvény miatt. Az Egyesült Államok ennek eleget is tett. 

Lam szerdai sajtótájékoztatóján amellett, hogy indokolta a törvényhozók menesztését, leszögezte: 

mindenkire, aki a jövőben indulni szándékozik választásokon, vonatkozni fognak a pekingi határozat követelményei. 

Hozzátette: 

a városnak hazafiakból álló testületre van szüksége.

Peking-barát bólogatójánosok 

Az ellenzékiek lemondásával gyakorlatilag nem maradt demokráciapárti, Hongkong autonómiáját követelő képviselő a LegCo-ban, és hosszú ideig bizonyosan nem is lesz.

A négy menesztett képviselőtől vélhetően Peking már jó ideje meg akart szabadulni, egyrészt azért, mert az ellenzék kulcsfigurái voltak. A különleges közigazgatási terület törvényhozási választását eredetileg szeptember elején kellett volna megtartani, de Lam a koronavírus-járvány nyomán rendkívüli állapotot hirdetett, és az ebből következő, kibővült jogköreit felhasználva egy évvel elnapolta a voksolást. 

Most, hogy kisétált az ellenzék, 2021-ig nem is nagyon lesznek ellenhangok a testületben. A  szóban forgó pekingi határozat, amely lényegében törvényi szintre emelkedett, pedig el tudja lehetetleníteni az ellenzéki jelölteket az indulástól.

Mostantól egyszerűen elűznek bárkit, akit politikailag nem megfelelőnek, hazafiatlannak, vagy egyszerűen nem tetszőnek találnak

– mondta Claudia Mo ellenzéki törvényhozó. 

A remény hal meg utoljára

Kwok Kaki, az egyik menesztett politikus a Twitteren búcsúzott a LegCo-tól. Üzenetét azzal zárta, hogy 

A történelem számon fogja kérni a hatalmon lévőket. Amíg csak alapvető értékeinket fontosnak tartjuk, új remény fog felcsillanni.

It has been an honour to have served the people of #HongKong in LegCo, I would like to thank my family for their unwavering support and my team for their hard work.
History will hold those in power to account, for as long as we hold our core values dear, a new hope will emerge

— Kwok Ka Ki 郭家麒 (@DrKwokKaKi) November 11, 2020

Salát Gergely szerint globális trend, hogy a mozgalmak az internetre költöznek, manapság sokkal fontosabb, mi látható egy élő közvetítésen, hogyan kommunikálnak az emberek és mi áll egy, nagy népszerűségnek örvendő blogon.

Ezt a Peking-ellenes tüntetések gerincét adó hongkongi fiatalság is kihasználja.

Nem messze Hongkongtól nyár óta zajlanak demokráciapárti tüntetések Thaiföldön, ahol a fiatalság szállt szembe a tekintélyelvű […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/11/11/hongkong/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Most már pizzával is lehet takarózni

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/11/23/most_mar_pizzaval_is_lehet_takarozni/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …