2024. február 29., csütörtökMa  napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.02.29.  Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ezért nem forradalmasította az új technológia a hadviselést Ukrajnában

Hirdetés

Ezért nem forradalmasította az új technológia a hadviselést Ukrajnában

Ahogy David Johnson katonai elemző fogalmazott: „Úgy vélem, hogy a hadtörténelem sorsfordító pillanatának vagyunk tanúi: a védelem mint a háború döntő formájának újbóli felemelkedésének”. T. X. Hammes katonai stratéga szerint a drónok, a mesterséges intelligencia és a kereskedelmi technológiák gyors adaptációja Ukrajnában „valódi katonai forradalmat” hoz létre.

Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója és a Pentagon tanácsadója szerint Ukrajna példája azt mutatja, hogy „a háború jövőjét drónok fogják diktálni és vívni” − írja a Foreign Affairsen megjelent elemzésében Stephen Biddle, a Columbia Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének professzora. 

Az ukrán fegyveres erők 108. önálló területvédelmi brigádjának egyik ukrán katonája drónt indít a frontvonal közelében Zaporizzsja régióban 2023. augusztus 4-én

Az ukrán fegyveres erők 108. önálló területvédelmi brigádjának egyik ukrán katonája drónt indít a frontvonal közelében Zaporizzsja régióban 2023. augusztus 4-én

Hirdetés

Fotó: Stringer / Reuters

De sok szempontból ez a háború meglehetősen ismerősnek tűnik. Gyalogos katonák szlalomoznak a sáros lövészárkokban, és a jelenetek inkább emlékeztetnek az első világháborúra, mint a Csillagok háborújára.

A csatatereken olyan aknamezők vannak, amelyek a második világháborúsakra hasonlítanak, és olyan holdbéli, gránátlyukakkal teli tájakkal, amelyeket akár az 1917-es Flandriával is összetéveszthetnénk.

A hagyományos tüzérség több millió irányítatlan lövedéket lőtt ki, olyan sokat, hogy az az oroszországi és nyugati ipari bázisok termelési kapacitását is megterheli. A katonai szoftvereket fejlesztő kódírók képei olyan hagyományos lőszereket gyártó gyárak jeleneteit kísérik, amelyekből csak Rosie the Riveter hiányzik ahhoz, hogy 1943-as képeknek nézzenek ki.

Ez felveti a kérdést, hogy mennyire más ez a háború valójában. Hogyan létezhet a csúcstechnológia és a távoli múlt visszhangja egymás mellett? A válasz az, hogy bár az ukrajnai eszközök néha újak, az általuk elért eredmények többnyire nem azok.

A hadseregek alkalmazkodnak az új fenyegetésekhez, és az Ukrajnában mindkét fél által elfogadott ellenintézkedések drámaian csökkentették az új fegyverek és felszerelések nettó hatását, ami egy olyan háborút eredményezett, amely sok szempontból inkább hasonlít egy múltbéli konfliktusra, mint egy elképzelt high-tech jövőre.

Az amerikai védelmi tervezőknek meg kell érteniük, hogy az ukrajnai háború nem jelent olyan „forradalmat a katonai ügyekben”, mint amilyet gyakran megjósoltak, de valahogy soha nem érkezik el.

A politikai döntéshozóknak és elemzőknek alaposan tanulmányozniuk kell az ukrajnai eseményeket, de nem várhatják el, hogy megállapításaik az amerikai katonai stratégiában átalakító változásokat eredményezzenek. Ehelyett, ahogyan a múltban is gyakran előfordult, a legjobb út a fokozatos kiigazítások, nem pedig a tektonikus elmozdulások.

Minél inkább változik…

Bár az ukrajnai háborúban rengeteg új felszerelés jelent meg, ezek használata még nem hozott áttörést. Az ukrajnai veszteségek aránya nem volt szokatlanul magas történelmi mércével mérve.

Az ukrajnai támadók néha előre tudtak nyomulni, néha nem; nem volt egységes védekező patthelyzet. Ez azért van így, mert az Ukrajnában harcolók ugyanúgy reagáltak az új fegyverekre, mint elődeik: technikai ellenintézkedésekkel és az évszázados tendenciák további kiterjesztésével alkalmazkodtak a fokozott szétszóródásra, fedezékre, elrejtőzésre és elnyomó tüzekre, amelyek mindkét fél számára csökkentették az ellenséges tűzerőnek való kitettséget.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/29/haboru-orosz-ukran-konfliktus-technologia-hadaszat-i.-vilaghaboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …