2020. szeptember 23., szerdaMa Tekla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.09.23. Tekla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ezekből az országokból a legnagyobb a koronavírus behurcolásának veszélye

Ezekből az országokból a legnagyobb a koronavírus behurcolásának veszélye

Az új típusú koronavírus behurcolásának a veszélye a magyar turisták által is látogatott, külföldi tengerparti üdülőhelyekről a legnagyobb. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy szeptember elejétől szigorítások várhatóak, ezért senki ne szervezzen az érintett déli államokba kirándulást. Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Görögország a legismertebbek közülük, de súlyos a helyzet egyes divatos észak-afrikai nyaralóhelyeken, például Egyiptomban is. Bár nem délre, hanem tőlünk nyugatra van, rossz a helyzet Franciaországban is. Ezek közül Egyiptom már most vörös zónában van, Spanyolország sárgában, a többi pedig zöld jelzésű. Ezek a jelzések azonban – ahogy Orbán Viktor azt előre jelezte – szeptembertől megszűnhetnek, és újfajta értékelés lesz. Járványügyi összefoglalónkban ezeket az országokat vizsgáljuk.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! péntek reggeli műsorában kijelentette, hogyszükség lesz új tiltó intézkedésekre a járvány miatt.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban, 2020. augusztus 21-én.Forrás: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

Elmondta, hogy a legtöbb európai országban romlik a helyzet, ezért a fertőzés behurcolása a legnagyobb veszély Magyarországra nézve.

A kormányfő hangsúlyozta: a behurcolással szemben föl kell lépni. Ennek érdekében szeptember 1-től új szabályozás lép életbe, mert már nem lehet fenntartani a határátlépésnek az úgynevezett szín alapú országjelölési rendszerét, hanem szigorúbb intézkedések kellenek. Orbán Viktor külön hangsúlyozta, hogydéli irányba ne foglaljon, ne szervezzen nyaralást szeptembertől senki sem.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója arról beszélt az M1 műsorában, hogya koronavírus behurcolását a leghatékonyabban határintézkedésekkel lehet megakadályozni.

Szerinte ezért a beléptetést, az ellenőrzést és a karanténfeltételeket szigorítani kell, valamint felül kell vizsgálni azokat a besorolásokat, amelyeket az elmúlt hónapokban kialakítottak.

A vírus behurcolásának veszélye la magyar turisták által is látogatott, külföldi tengerparti üdülőhelyekről a legnagyobb. A leginkább érintett, úgynevezett déli államok a következők: Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Görögország. Ezeken kívül érdemes még kiemelni Franciaországot.

Spanyolország

Az Európai Unión belül Spanyolországban a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek száma, világszinten pedig a kilencedik legfertőzöttebb, az országgal szemben így több állam visszaállította a beutazási korlátozásokat, a magyar kormány pedig sárga zónába helyezte.

Európa járványügyi térképe a magyar besorolás alapján, 2020. augusztus 21-én.Forrás: koronavirus.gov.hu

A spanyolok kedden hozták nyilvánosságra a hétvégi adatokat: szombaton 6900 fertőzést mutattak ki, ami május 25. óta a legmagasabb szám. Vasárnap 3950, hétfőn 2080, kedden pedig 2415 új esetet regisztráltak.

Arról nincsenek információk, hogy mennyi az aktív fertőzöttek száma, mert a Pedro Sánchez vezette balközép-radikális baloldali kormánykoalíció nem hozta nyilvánosságra ezt az adatot.

A fertőzöttek összlétszáma meghaladta a 423 ezret, a halottak száma a 29 ezerhez közelít.

A legtöbb új fertőzést Madridban és Katalóniában regisztrálták. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a járványügyi gócok mintegy 43 százaléka közösségi összejövetelekhez, 20 százalékuk pedig munkahelyekhez köthető. Más államokhoz hasonlóan Spanyolországban is elsősorban a belföldi és külföldi turisták körében kedvelt tengerparti részeken terjed a vírus, különösen a fiatalok körében.

Fürdőzők a katalóniai Tamariuban, 2020. augusztus 17-én.Forrás: AFP/Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto

A tengerpartokon a strandok mellett kiemelt veszélyt jelentenek a szórakozóhelyek, bárok és éttermek. Az éjszakai szórakozóhelyeket augusztus folyamán több régióban újra bezárták, azonban az ország egész területén még nem.

Kedden Sánchez miniszterelnök bejelentette, hogy a hadsereget is bevetik a kontaktkutatás érdekében, egyelőre 2000 katona fogja segíteni ezt a tevékenységet.

Olaszország

Olaszországban augusztus 17-től bezárták a diszkókat, és éjszakánként maszkok viselését rendelték el közterületeken.

Vasárnap 1209 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ami május 12. óta a legmagasabb szám. Hétfőn 953, kedden 876 új esetet mutattak ki.

A fertőzöttek összlétszáma 262 ezerhez közelít, a halottaké pedig meghaladta a 35 ezret. Az aktív esetek száma kedden 19 714 volt, ami a július 30-i 12 076-hoz képest nagyon jelentős emelkedés.
Az országban is főleg a tengerparti részeken terjed a vírus, a hordozók pedig elsősorban 40 év alattiak.

Fürdőzők Asceában, Campania régióban, 2020. agusztus 22-én.Forrás: AFP/Paolo Manzo/NurPhoto

A járványhelyzet három tengerparti régióban, Lazióban (amelynek központja Róma), Venetóban (ahol Velence is található), illetve Abruzzóban a legsúlyosabb.

Horvátország

Horvátországban vasárnap 275, hétfőn 136, kedden pedig már 219 új esetet mutattak ki. Ez jóval alacsonyabb a spanyol és az olasz számoknál, de figyelembe kell venni, hogy míg Olaszország 60 milliós, Spanyolország 45 milliós ország, addig Horvátországban alig 4 millióan laknak. Az aktív fertőzöttek száma kedden minden eddigi rekordot megdöntött, 2231-re emelkedve. Az aktív esetek tekintetében a növekedés drámai mértékű, ez a szám augusztus 7-én még csak 552 volt.A fertőzöttek összlétszáma 8530, a halottaké 175.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és a tengerparti Split-Dalmácia megyében regisztrálták: előbbiben 30, utóbbiban 71 embernél mutatták ki a koronavírust. A fővárosi esetek tengerparti nyaralásokhoz kötődnek.

A vírus Horvátországban is elsősorban a tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők. A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmáciában. Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy a teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb 50, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb 20 ember vehet részt.

Ahogy arról az Origo már beszámolt, Spit-Dalmácián belül egy Makarska nevű 14 ezres kisváros számít gócpontnak, ami nagyon népszerű a külföldi turisták körében.Makarskán a Makarana Bar nevű éjszakai szórakozóhelyen kapták el legtöbben a fertőzést, amit a német és az osztrák sajtó új Ischglként emleget, utalva arra az osztrák üdülővárosra, ahol tavasszal, a járvány kezdetén nagyon sokan megfertőződtek az ott síelők közül egy éjszakai szórakozóhelyen.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20200825-tengerparti-orszagokbol-hurcoljak-be-a-virust.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A spanyol kormány rendeletben szabályozza a távmunkát

Törvényerejű rendeletet fogadott el a távmunka szabályozására keddi ülésén a spanyol kormány. María Jesús Montero …