2021. április 10., szombatMa Zsolt napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.10. Zsolt Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Exkluzív amerikai beszámoló a Johnson & Johnson vakcinájáról

Hirdetés

Exkluzív amerikai beszámoló a Johnson & Johnson vakcinájáról

A Johnson & Johnson (a cég európai leányvállalata, a Janssen) gyártotta az első egydózisos, koronavírus elleni vakcinát a világon. Az Indexnek egy Egyesült Államokban élő magyar családfő számolt be arról, hogy március végén megkapták az oltást, illetve azt is elmondta, milyen mellékhatásokat tapasztaltak, és mennyire bíznak az amerikaiak a vakcinákban.

A DuPont amerikai vegyipari vállalatnál kutatómérnökként dolgozó Lengyel Miklós és felesége, Szilágyi Júlia 2009 óta élnek az Egyesült Államokban, a Missouri állambeli St. Louisban. Először mindketten tanulni mentek a városi Washington Egyetemre, ahol Miklós PhD-t szerzett vegyészmérnökként, felesége pedig egy MSc-t nemzetközi kapcsolatokból. Kisfiuk 2019-ben született, ezután nem sokkal vették első házukat St. Louisban.

Legutoljára 2019-ben jártak Magyarországon, a koronavírus-járvány előtt évente egyszer látogattak haza. Miklós tavaly március óta otthonról dolgozik, azóta körülbelül tízszer ment be személyesen a munkahelyére.

Hirdetés

Az a jó vakcina, amit felajánlanak

Különösebb előzetes tájékoztatást nem kaptak a Johnson & Johnson vakcinájáról, az amerikai hírekben a koronavírusról és a kapcsolódó információkról szólnak a vezető cikkek. A hivatalos tájékoztatók szerint azt a vakcinát érdemes elfogadni, amit felajánlanak.

Miután gyógyszerész szakirányon végeztem a BME-n, utánaolvastam az oltásoknak, és számunkra a Johnson & Johnson vakcinája tűnt a legjobban bevált technológiának, de ez elsősorban a személyes véleményünk

– mondta Miklós az Indexnek.

Amikor megnyílt a lehetőség, hogy a Johnson & Johnson vakcinájával oltsák őket, azonnal jelentkeztek rá. Bár Miklósnak két órát kellett vezetnie az oltóhelyig, ott már minden gördülékenyen ment.

Név szerint jelentkeztek, mielőtt beengedték volna őket, majd a koronavírushoz kapcsolódó szokásos kérdésekre kellett válaszolniuk: például voltak-e karanténban, vannak-e tüneteik, várnak-e teszteredményre.

A testhőmérsékletüket infravörös hőmérővel mérték meg. Ezután sorba kellett állniuk, de előre ki voltak jelölve 1,8 méterre a távolságtartást segítő pontok a padlón. Továbbá kézfertőtlenítőket helyeztek ki a várakozóknak, akiket aztán a maszkot viselő nővérek egyesével hívtak be.

Az oltást igazoló dokumentumért szintén egyesével kellett sorba állni, majd 3-4 méterre egymástól leültették az oltottakat, hogy várjanak egy 15 percet, hogy kiderüljön: van-e esetleg allergiás mellékhatás, reakció. Akkor arról is tájékoztatták őket, hogy a Johnson & Johnson vakcinája előreláthatólag 75 százalékban véd a koronavírus ellen, és 95 százalékos hatékonyságú a súlyos megbetegedések megelőzésére.

Emberek százai várakoznak, hogy megkapják a Janssen Covid–19-vakcináját Oaklandben

Emberek százai várakoznak, hogy megkapják a Janssen Covid–19-vakcináját Oaklandben

Fotó: Pat Mazzera /SOPA Images / Getty Images Hungary

Miklós elmondta: január-február táján még volt hiány az oltások terén, de mostanra ilyenről már nem lehet beszélni, 1-2 héten belül bárki beoltathatja magát. Arról is mesélt az Indexnek, hogy az ő ismeretségi körükben is voltak fertőzöttek – fiatalabbak és idősebbek is –, de szerencsére haláleset nem történt a közvetlen környezetükben.

Az amerikai egészségügy felkészült

Miklós szerint az amerikai egészségügyi ellátás általában véve kifogástalan minőségű. A járvány elején még bajban voltak az orvosok és a nővérek, ugyanis senki nem volt tisztában azzal, hogy mi a megfelelő védőfelszerelés, illetve nem is álltak ezek rendelkezésre nagy mennyiségben.

A nővérekre és az orvosokra tekintettel itt is folyamatosan kérik, hogy a járványügyi intézkedéseket vegyük komolyan, ugyanis itt is több mint egy éve minden érintett egészségügyi dolgozó kisebb-nagyobb szünettel 110 százalékon teljesít, nem egy megbetegedési csúcson van túl a rendszer

– számolt be Miklós a tapasztalatairól.

Az Egyesült Államokban is felkészültek a tömeges megbetegedésekre, és kiürítették a kórházakat, szükségkórházakat állítottak fel a hokipályákon, egyetemeken, de Miklós elmondása szerint szerencsére ezek az utóbbi intézkedések […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/04/08/exkluziv-amerikai-beszamolo-a-johnson-johnson-vakcinajarol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A lelkész és a hozzátartozó is meglátogathatja a súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget

Romániában ezentúl a lelkész és a hozzátartozó is meglátogathatja egy alkalommal a kórházban a súlyos …