2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Évekig mesterlövészek vadásztak rájuk, aztán a Hamász elhozta az igazi poklot

Hirdetés

Évekig mesterlövészek vadásztak rájuk, aztán a Hamász elhozta az igazi poklot

Fonnyadt kaktusz, törött virágcserepek, felborított bútorok látványa fogad a Nir Oz kibucban, ami az egyik legsúlyosabb támadást szenvedte el a Hamász tavaly október 7-i terrortámadása idején. Az izraeli kibuc négyszáz lakosának felét megölték vagy túszul ejtették, épületeinek jelentős részét megrongálták. Ahogy beljebb haladunk, látjuk már a félig kiégett házakat, a betört ablakokat, a romos lakásbelsőket.

Szörnyű belegondolni, hogy nem egy katasztrófafilm díszletei között lépkedek. Itt nemrég valódi vér folyt, hús-vér embereket kínoztak és gyilkoltak meg, öregeket, gyerekeket, nőket és férfiakat, akik ugyanolyan életet éltek, mint mi. Az egykor virágzó kibuc ma kísértettanya, amelyet Auschwitzhoz hasonlóan múzeumként kezelnek, hogy érezze, lássa a világ az izraeliek tragédiáját, a túlélőkét is, akik közül az egyik épp itt áll előttem. Bár Olga Metzger a támadás óta átmeneti szállásokon lakik a családjával Eilaton, miután a terroristák csodával határos módon nem törtek be az otthonába, de a szomszédjait kivégezték. Közel nyolc hónap telt el a terrortámadás óta, de még mindig több tízezer ember él kitelepítve Izrael különböző pontjain.

Olga Metzger a Nir Oz kibuc egyik kiégett lakóházánál, jobbra Rachelle Fraenkel

Olga Metzger a Nir Oz kibuc egyik kiégett lakóházánál, jobbra Rachelle Fraenkel

Hirdetés

Fotó: Esti Dean

Olga Kirgizisztánból vándorolt be Izraelbe huszonévesen, és amikor megismerkedett a férjével, a Nir Oz kibucba költöztek, a gázai határ mellé. A kizárólag civilek által lakott kibuc lakói korábban is többször áldozatául estek palesztin mesterlövészeknek, 2013-ban terroralagutat fedeztek fel a környékén, és 2008 óta éjszaka dolgoztak a földművesek a földjeiken, hogy csökkentsék a támadások esélyét. Ennek ellenére Olga szeretett itt élni.

A rossz elviselhető volt, azt mondanám, kilencven százalékban minden szép és jó volt, a gyerekek szabadon jöttek-mentek környéken

– mutat arra a mezőre is, amely mögött a távolban már a gázai épületek látszanak. A legtöbb lakos még fegyvert sem tud használni, Olga szerint a védelem a hadsereg feladata. „Nem szeretném, ha a gyerekeimnek úgy kellene felnőniük, hogy állandóan fegyvereket látnak maguk körül” – mondja Olga, aki a kibuc számos lakójával együtt a történtek ellenére is azt tervezi, idővel visszaköltözik ide.

A Nir Oz kibucot még 1955-ben, jóval a Gázai övezet kialakítása előtt alapították, eredetileg – sok más kibuchoz hasonlóan – úgynevezett Nahal település volt, amelyeket általában a határok mentén, területvédelmi és országépítési célból hoztak létre az izraeliek, majd később ez a funkciója átalakult. Mindenesetre az itt lakók tisztában vannak azzal, hogy mit vállalnak, ám azt is tudják, hogy bátorság nélkül ez az ország sehova sem jutott volna.

Valami eltört az izraeli pszichében

Nem sokkal arrébb, az egyiptomi határhoz közel található Naveh mosavot (szövetkezeti alapon álló települést – a szerk.) is olyan emberek alapították, akik nem riadnak vissza a nehézségektől. A főként mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó, vallásos zsidókból álló közösséget azután alapították, hogy a zsidó telepeseknek el kellett hagyniuk a Gázai övezetet 2008-ban. Az itt lakók kifejezett célja, hogy életre keltsék és benépesítsék a ritkán lakott, európai szemmel élhetetlen, forró Negev-sivatagot. A nehézségekhez hozzá vannak szokva az itt élők, minden nap kemény harcot folytatnak a föld megmunkálásával, a természet megszelídítésével, de arra még nem volt eddig szükségük, hogy fizikai támadásokkal szemben védjék meg magukat. Ők is bíztak az izraeli hadseregben, amelyről október 7. óta sokan érzik úgy, a politikai vezetéssel együtt cserben hagyta őket.

A Nir Oz kibucban egész családok váltak áldozatává a Hamász terrortámadásának

A Nir Oz kibucban egész családok váltak áldozatává a Hamász terrortámadásának

Fotó: Chana Baumel

Az itt élő Zion Leshem szerint ahhoz hozzá voltak szokva, hogy időről időre rakéták csapódnak be a földjeiken, de az egyetlen pillanatra sem fordult meg a fejükben, hogy a terroristák átjuthatnak a határon. A mosavot végül nem érték el a terroristák, de rengeteg sérült és áldozat érkezett ide a környékbeli településekről, mert a kórházba vezető utakat a Hamász tartotta ellenőrzés alatt, és minden arra járót lemészároltak.

Csak egy-két orvosunk volt, de igyekeztünk mindent megtenni a sérültekért, amíg megérkeztek a mentőhelikopterek

– meséli Leshem.

A mosav lakóit később evakuálták, 700 gyerek és 1000 felnőtt élt hónapokig összezsúfolva egy hotelben, de mára visszatértek otthonaikba. Színes turbánt viselő fiatal és idősebb nők, kipát viselő férfiak sétálnak a település utcáin. Az egyik fiatal anya kisbabát ringat a babakocsijában, és azt mondja, örül, hogy újra otthon lehetnek. „Nagyon nehéz hónapok voltak” – mondja, miközben próbál mosolyt erőltetni az arcára, de látszik rajta, a múltnál jobban aggódik a jövő miatt.

A történtek után próbálnak ugyan bizakodni, de nem tudják leplezni az elkeseredettségüket, hogy lehet-e egyáltalán még biztonságról beszélni. Október 7-én valami eltört az izraeli pszichében, állítják sokan. Egy idősebb nő csak csóválja a fejét, amikor Gázáról esik szó, azt mondja, hiába szeretnének, sosem fognak tudni egymással békében élni.

Agresszor vagy áldozat?

Ahogy a globális figyelem egyre inkább Izrael gázai hadjáratára irányul, és egyre jobban elítélik a zsidó államot a palesztin oldalon lévő veszteségek miatt, sok izraeli épp ellentétes irányban halad: egyre inkább meg akarják győzni a világot arról, hogy ők áldozatok, és nem agresszorok. Izrael külügyminisztere azzal vádolja az ENSZ-t, hogy bagatellizálja az október 7-i merényletek során alkalmazott szexuális erőszakról szóló beszámolókat, és tiltakozásul visszahívta Izrael ENSZ-nagykövetét.

Fiatal izraeli influenszerek a közösségi médiában próbálnak teret biztosítani a saját olvasatuknak. A 25 éves Shiraz Shukrunnak százezer követője van az Instagramon és a YouTube-on, korábban főként samponokat, söröket népszerűsített, de az utóbbi hónapokban rendszeresen tesz közzé politikai tartalmú videókat október 7. kapcsán. Sok más izraelihez hasonlóan bántja és dühíti, hogy a világ teljesen Izrael ellen fordult az utóbbi hónapokban.

Az egyik videójában az All Eyes on Rafah, vagyis a „Figyeljük, mi történik Rafahban” nevű hashtagkampányt kritizálva arról beszél, hogy a nyugati közvéleményt nem érdekli a mai napig fogságban lévő több mint száz túsz, köztük megerőszakolt nők és ártatlan […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/22/izrael-hamasz-tamadas-kubuc-riport-gaza/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre nagyobb a nyomás Joe Bidenen, de vajon visszalép-e végül?

Joe Biden az elmúlt napokban állítólag egyre nyitottabbá vált arra, hogy meghallgassa azokat az érveket, …