2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Évek óta tervezték a támadást, ami Putyint és a Nyugatot is szíven ütötte

Hirdetés

Évek óta tervezték a támadást, ami Putyint és a Nyugatot is szíven ütötte

Mint arról az Index is beszámolt, a 2022. szeptember 26-i robbanások jelentős károkat okoztak az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat két vezetékpárja közül három vezetékben a Balti-tenger fenekén. A robbantással megszakították a fő energiakapcsolatot Oroszország és a Nyugat között. A tél közeledtével a hálózat négy gázvezetékéből csak egy maradt sértetlen, így veszélybe került Európa energiabiztonsága is. 

AZ ÉSZAKI ÁRAMLAT ELLENI MERÉNYLET ELKÖVETŐIRŐL MÉG MINDIG NEM SIKERÜLT MINDEN KÉTSÉGET KIZÁRÓ BIZONYÍTÉKOKAT ÖSSZEGYŰJTENI.

Hirdetés

Az érintett országok egymásra mutogatnak és határozottan tagadják a felelősségüket. Erős kérdőjel, hogy valóban az ukránok állnak-e az Északi Áramlat vezeték felrobbantása mögött –jegyezte meg korábban az Indexnek Jójárt Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa. 

Ukrán csoportot vélnek a robbantások mögött, a megrendelőt homály fedi

Központi szerepet játszott az Északi Áramlat földgázvezeték felrobbantásában egy magas rangú ukrán katonatiszt, akinek szoros kapcsolatai vannak az ország hírszerző szolgálataival – állította tavaly novemberben a The Washington Post és a Der Spiegel közös oknyomozó írása. 

A két forrás olyan ukrajnai és más európai tisztviselőkre hivatkozik, akik ismerik a művelet részleteit. Mint írták, a robbantásban kulcsszereplő lehetett Roman Cservinszkij, egy 48 éves, korábban kitüntetésben részesült ezredes, aki az ukrán különleges műveleti erőknél szolgált, amikor az Északi Áramlat-művelet koordinátora volt. 

A The Washington Post szerint Cservinszkij egy hatfős csapatot irányított, amely hamis személyazonosság alatt bérelt egy hajót, és mélytengeri búvárfelszereléssel robbanótölteteket helyezett el a gázvezetékeken. 

A Welt am Sonntag német lap német és nemzetközi nyomozók, illetve különleges szolgálatok adataira hivatkozva szintén azt állítja, hogy

köze lehetett a robbantásokhoz egy ukrán csoportnak.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/07/07/eszaki-aramlat-ukrajna-oroszorszag-haboru-gazvezetek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tarjányi Péter: Nem a titkosszolgálat, hanem a piszkosul nagy szerencse mentette meg Donald Trumpot

„A merénylő feljutott a tetőre, onnan lövéseket tudott leadni, amelyek el is találták az Egyesült …