2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Európa legnagyobb szárazföldi hadseregét építik szép csendben a lengyelek

Hirdetés

Európa legnagyobb szárazföldi hadseregét építik szép csendben a lengyelek

Az elmúlt napok legmeglepőbb fejleménye a varsói kormány sztoikus, higgadt reakciója volt a két halálos áldozatot követelő becsapódás után: ugyan készültségbe helyezték a lengyel hadsereget, viszont megvárták, amíg ki nem derül, hogy pontosan mi történt. Mint azóta már tudjuk, egy félrement orosz támadórakéta elfogására indított ukrán légvédelmi rakéta csapódott be véletlenül a lengyel mezőgazdasági területre. A visszafogott lengyel reakció azon a realitáson nyugodott, hogy mára az övék Európa egyik legjobb hadserege.

A lengyelek ugyanis nem engedték magukat eltéríteni az olyan gondolatokkal, hogy az idő már elszállt a hagyományos fegyverzetek felett, mindenki a modern kori újítások után ácsingózik. Ehelyett komoly fejlesztésekbe kezdtek, és ma már jó úton vannak ahhoz, hogy övék legyen a kontinens legütőképesebb szárazföldi katonai ereje.

A lengyel hadseregnek olyan nagynak kell lennie, hogy erejét látva másnak ne legyen kedve harcba keveredni vele

Hirdetés

– hangoztatta Mateusz Morawiecki kormányfő a lengyel függetlenség napján mondott beszédében. Ez pedig egybecseng Lengyelország nélkülözhetetlen szövetségesének véleményével. 

Lengyelország lett az elmúlt években a legfontosabb katonai partnerünk Európában

– mondta egy magas rangú amerikai katonai vezető, utalva arra a szerepre, amelyet Varsó az ukránok támogatásában és a baltikumi védelmi rendszer megerősítésében játszott. Németország továbbra is Amerika alapvető szövetségese a régióban, helyzetéből fakadóan továbbra is összekötő kapocs Kelet és Nyugat között. Azonban Berlin végeláthatatlan vitái afelől, miként növelje katonai erejét, és az ehhez szükséges stratégia hiánya nagyban akadályozza hatékonyságát ezen a téren – figyelmeztetett az amerikai katonai vezető. 

Ellentétben Németországgal, ahol nehéz új katonákat verbuválni a hadseregbe, a lengyeleknél ez sokkal flottabbul megy. A lengyeleknél azért van nagyobb respektje a hadseregnek, mert tudják, hogy attól függ a szabadságuk, ha a dolgok esetleg félremennek – mondja Gustav Gressel egykori osztrák katonatiszt és hadtörténész, aki jelenleg az Európa Tanács egyik részlegénél dolgozik. Katonai körökben ma már sehol nem kérdőjelezik meg a lengyel haderő kiválóságát – teszi hozzá. Az, hogy a lengyel katonai erő mikor váltható be politikai befolyásra, más kérdés.

A jelenlegi jobboldali lengyel kormánynak hosszabb ideje van komoly vitája a brüsszeli vezetéssel a jogállamisági és a bíróságok ellenőrzésének kérdésében. A különböző politikai erők csak egy dologban értenek egyet, ez pedig a haderő és a hadikiadások növelése. Miközben Varsó erősen tart Moszkvától, addig fenntartással kezelik az amerikaiak megbízhatóságát is. Európa nagy részétől eltérően nem attól tartanak, hogy visszatér Donald Trump, hanem attól, hogy nem.

Ukrajna […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/21/hadsereg-fejlesztes-nato-usa-ukrajna-szarazfoldi-hadero-lengyelorszag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Földcsuszamlás Kamerunban, több ember meghalt

A mentési munkálatok folyamatban vannak, a katasztrófa további áldozatai után kutatnak – mondta újságíróknak a …